juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kwalificatieresultaten, Francesco Bagnaia pakt pole position, Bagnaia vestigt ronderecord, laatste updates

Kwalificatieresultaten, Francesco Bagnaia pakt pole position, Bagnaia vestigt ronderecord, laatste updates

Tweevoudig wereldkampioen Francesco Bagnaia stak aan het begin van het Nederlandse MotoGP-weekend zijn marker in het zand en zette vrijdag in de kwalificatie een nieuw ronderecord neer.

Bagnaia brak vorig jaar het ronderecord van landgenoot Marco Bessecchi in Assen, in de hoop op een hattrick van overwinningen nadat hij Catalunya en Mugello had overtroffen.

Elke MotoGP-kwalificatie, training en race is live en zonder licht tijdens reclameblokken tot aan de geblokte vlag. Nieuw bij Kayo? Start vandaag nog uw gratis proefperiode >

Met zijn beste tijd van 1 minuut en 31,340 seconden leidde Bagnaia op de fabrieks-Ducati veteraanrijder Maverick Vinales (Aprilia) en Marc Marquez (Grassini Racing Ducati) in winderige omstandigheden op de eerste dag op het beroemde Nederlandse circuit.

“Al het werk dat sinds de start van het seizoen is verzet, begint ons meer gevoel te geven. Daar ben ik heel blij mee”, vertelde Bagnaya later aan verslaggevers.

“Ik heb het gevoel dat ik met de Ducati-fabriek heb kunnen doen wat ik wilde doen”, zei “Pekko” Bagnaia, die vrijdag naar de kwalificatie vertrok.

Maar de wind maakte het lastig omdat de rijders moeite hadden om hun motoren in positie te houden.

Aleix Espargaro (Aprilia) kwam in de slotfase van de kwalificatiesessie van vrijdag ernstig ten val, maar was de vierde snelste tijdens zijn laatste exit in Assen. De Spanjaard gaat aan het einde van dit seizoen met pensioen na een lange MotoGP-carrière.

Series-leider Jorge Martin zette de vijfde snelste tijd neer – twee plaatsen achter de huidige derde plaats van het seizoen en landgenoot Marquez.

READ  Old Dutch Church in Kingston organiseert op 2 juli Banned Books Fair - Daily Freeman
Bagnaia zette tijdens de kwalificatie voor de Nederlandse MotoGP een nieuw ronderecord neer. (Foto door Marco Bertorello/AFP)Bron: AFP

Meer dekking

Insider's gids: Aussies in chaos op de ruitermarkt Beweeg over de gewijzigde balans van de MotoGP

Leren van verlies: MotoGP-leider over druk, geduld en 'perfecte cirkel'

'Die eikel gaat crashen': het verhaal achter Aussies' 1000-1 Assen knaller

De top 10 renners boekten hun plaatsen voor de tweede kwalificatieronde van zaterdag. Deze groep, die de bovenste vier rijen van de grid bepaalt, krijgt gezelschap van de twee snelste rijders uit Q1.

Bij het ingaan van de sprint van zaterdag en het hoofdevenement van zondag staat Bagnaia tweede in het klassement en opende het gat met de huidige leider Martin met 18 punten op 171.

Marquez staat derde in het klassement, 17 punten achter Bagnaia, voorafgaand aan de achtste ronde van het seizoen.

Bagnaia, die afgelopen weekend in Mugello won, kijkt uit naar een derde overwinning op rij in de ‘kathedraal’.

Bagnaia won in Assen in 2022 en 2023 en werd daarmee de eerste speler die dit deed sinds zijn Italiaanse landgenoot en mentor Valentino Rossi hier in 2004-2005 opeenvolgende overwinningen behaalde.

In een jaar dat werd gedomineerd door teamwisselingen, maakte het Prima Pramac Racing Team vrijdag bekend dat het een meerjarige samenwerking met Yamaha heeft getekend en de Ducati-positie verlaat.

Het besluit volgt op de aankondiging dat het team Martin zal verliezen, die volgend jaar bij Aprilia komt.

Prima Pramac heeft nog geen nieuwe renners voor volgend jaar aangekondigd.