april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De groei van de Nederlandse TV / Video-markt is drastisch verminderd door de vermindering van de epidemie

De groei van de televisie- en videomarkt is nu sterk teruggelopen, zo blijkt uit een telecommunicatie-onderzoek dat de epidemie elk jaar uit de wereld is.

De epidemie is een leeftijd, dus het effect loopt van jaar tot jaar vergeleken. De markt groeide min of meer normaal met 4,3% in het eerste kwartaal van 2021 tot EUR 625 miljoen.

De marktgroei was enerzijds het gevolg van een terugval in de televisiemarkt en anderzijds een aanhoudende groei in het streamingsegment. Op basis hiervan zijn de grootste verrassingen dat de omzet uit ‘add-on’-pakketten (premium-, thema- en pluspakketten) is gedaald en de groei van DVOD-diensten sterk is gedaald.

Het tv-segment droeg 472 miljoen euro bij (-1,1%), terwijl 316 miljoen euro (+ 1,8%) afkomstig was uit de basisset. Het streamingsegment bracht 153 miljoen euro op (+26%). SVOD is hierbij de belangrijkste component (82%). De groei (27%) was iets lager. Anders was het voor de DVOD-component, die een groei liet zien van 21% ten opzichte van bijna 100% in het 4e jaar van 2020.

Op providerniveau blijven Ziko en KPN marktleiders, maar staat hun marktaandeel onder druk. In de geïntegreerde markt kwam Gigo uit op 42% en KPN op 23%. Netflix groeit nog steeds, met een derde plaats, een marktaandeel van 13%.

Van de omzetverdeling over de drie typen aanbieders hebben operators met 76% nog steeds het leeuwendeel, maar dit is beduidend lager dan de 80% van het voorgaande jaar. Bekende internetbedrijven (zoals Netflix) maken nu nog geen 19% uit en traditionele omroepen (vooral RTL) nog geen 6%.

READ  Fietsgekke Nederlanders hebben ook het grootste aantal oplaadpunten van Europa