mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bijna 1.000 Nederlandse ondernemers hebben ruim 300 miljoen geleend van Corona Bridging om te drijven tijdens epidemieën: rapport

COVID-19 heeft wereldwijd het startup-ecosysteem aangetast, met aanzienlijk banenverlies, problemen met fondsenwerving en meer tot gevolg. In die tijd hadden veel Nederlandse technologiebedrijven moeite om te begrijpen waar ze terecht konden voor hulp.

Als gevolg hiervan is op 29 april 2020 de COL-regeling (Corona Overbruggingslening) verkregen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waarmee € 300 miljoen wordt verstrekt voor overbruggingsfinanciering via ROM’s.

Maak kennis met de 🏆 20 EIT Digital Finalisten!

Ontdek hier de geweldige finalisten

Ontdek hier de geweldige finalisten Laat minder zien

Het COL-programma liep van eind april 2020 tot 1 juli 2021. Bijna 1.000 ondernemers ontvingen COL-leningen, die werden ondersteund tijdens de Corona-periode.

Onlangs is het eindrapport over het Corona Overbruggingskrediet aangeboden aan minister van Economische Zaken en Klimaat Steph Black. Rinke Zonneveld (voorzitter ROM Nederland & directeur InnovationQuarter) en Maurice van Tilburg (Techleap.nl) Legt het rapport uit aan de minister.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Steph Black zegt: “De toekomst is de ruggengraat van ons inkomstenpotentieel.” Velen van hen hebben we kunnen helpen door middel van verschillende ondersteuningsprogramma’s. Bridging bood een oplossing voor kredietstart-ups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven. Dankzij COL hebben we bijna 1.000 bedrijven kunnen behouden, die allemaal een rol spelen in energietransformatie, digitalisering of duurzaamheid.

Hier zijn zes belangrijke poorten:

2276 aanvragen werden beoordeeld

Sinds de lancering van de COL op 29 april 2020 tot 1 juli 2021 zijn ongeveer 2276 aanvragen beoordeeld. Het totale gevraagde bedrag is meer dan 840 miljoen.

Hiervan werden 974 aanvragen goedgekeurd voor een waarde van ongeveer 300M. In totaal is 331M geïnvesteerd in het innovatieve bedrijfsleven, inclusief cofinanciering van bestaande partners en derden.

READ  Man gedood tijdens Dutch Highland Games-evenement was een 65-jarige local

Ondersteunt innovatief bedrijfsleven

COL ondersteunt met name het innovatieve bedrijfsleven in Nederland zoals Mettech, Cleantech & Energy, Hi-Tech Systems, Acritech & Food en Soft-Tech. Deze afdelingen namen 86 procent van alle aanvragen in beslag.

Top 3 sectoren met de hoogste goedkeuringsratio’s:

  • Life Science – 56 procent
  • Cleantech & Energie – 54 procent
  • Hi-tech – 53 procent

50K en € 250K type

Ongeveer 75 procent van de bedrijven heeft leningen aangevraagd tussen 50K en 250K, met een gemiddelde van € 240K, wat de periode van 9 maanden verkort.

Volgens de bevindingen is ongeveer 58 procent (1330) van de aanvragers startups en 22 procent (505) scale-ups.

Goedkeuring en ontkenning

Volgens het rapport is 43 procent van de aanvragen goedgekeurd voor een totaal van bijna 289 miljoen. Voor aanvragen boven K 250K wordt dit aangevuld met cofinanciering van bestaande aandeelhouders.

Daarentegen werd 57 procent van de aanvragen afgewezen, vaak met onvoldoende vertrouwen in terugbetaling (32 procent) en/of met de Govt-19-crisis (26 procent).

Financiering vereist

Volgens het rapport eist een scale-up ongeveer 364K meer dan start-ups. Over het algemeen is de verwachte vraag naar configuratie na 9 maanden 1,7 miljard, wat 24 procent hoger is dan in augustus 2020.

Uitsplitsing per ROM

Meer dan de helft van de 2276 aanvragen gaat naar ROM’s in Noord- en Zuid-Holland.

In het rapport staat dat ROM’s (regionale ontwikkelingsmaatschappijen) Zeeland en Flevoland hogere erkenningspercentages hebben. De gemiddelde goedgekeurde aanvraagkosten voor Zuid-Holland variëren van € 370K tot t 206K voor Utrecht.

Tot nu toe heeft Noord-Holland meer kapitaal gestort, bijna 80 miljoen euro. Zeeland is minder dan 5M.

READ  Nederland gaat vier nieuwe onderzeeërs bestellen bij Franse scheepsbouwer

“We zijn nog niet begonnen met het afbetalen van onze COL-schuld”, zegt Fitted CEO Erdem Ay. Gebruikt smartphonefoto’s voor aangepaste 3D-print scoliose-beugels. “We zijn nu op zoek naar aanvullende financiering zodat we ons medische werk kunnen voortzetten.”

Rinke Zonneveld (voorzitter ROM-Nederland & directeur InnovationQuarter) en Maurice van Tilburg (algemeen directeur Techleap.nl) merken op dat de bedrijven nauwlettend in de gaten blijven worden gehouden.

“Ons werk houdt daar niet op. We monitoren of bedrijven die COL hebben gekregen ook in de vervolgfase succesvol zijn. Een groot deel van de markt gaat weer open, maar risicovolle sectoren met hoge kapitaaleisen – belangrijk voor onze economie – hebben nog steeds moeite om fondsen aan te trekken.

CEO van MEWS, over zijn bloeiende SaaS voor hotels

Hoe de samenwerking met Salesforce hem hielp slagen!

Hoe de samenwerking met Salesforce hem hielp slagen! Laat minder zien