april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De dreiging van Nederlandse deportatie wordt geconfronteerd met duizenden mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht

De dreiging van Nederlandse deportatie wordt geconfronteerd met duizenden mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht

1.700 personen die vóór het begin van de oorlog een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden en naar Nederland zijn gevlucht, worden na maandag (1 april 2024) naar hun thuisland uitgezet.

Begin 2023 kondigde de toenmalige Nederlandse minister van Immigratie Erik van der Burgh aan dat de tijdelijke bescherming voor onderdanen van derde landen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, inclusief studenten die in Oekraïne wonen en studeren, op 4 september 2023 tot 6 september zou eindigen. Maanden vóór de oorspronkelijke deadline.

Van der Burg noemde het uitblijven van actie een “overbelasting” voor gemeenten en beloofde 5.000 euro aan compensatie voor alle mensen die Nederland vrijwillig willen verlaten.

Het tijdelijke beschermingsprogramma van de EU werd in maart 2022 voor het eerst uitgevoerd om Oekraïense vluchtelingen en mensen met een geldige tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne en degenen die de oorlog na de Russische militaire invasie zijn ontvlucht, op te vangen.

Dit is de eerste keer dat de EU een richtlijn implementeert die in 2001 werd geïntroduceerd en die een juridisch instrument biedt om potentiële migranten uit het voormalige Joegoslavië te verwelkomen.

'onrecht'

In januari werd het besluit van de Nederlandse regering om de bescherming van onderdanen van derde landen met een tijdelijk verblijf in Oekraïne in september 2023 te beëindigen, verworpen door de Raad, de hoogste administratieve rechtbank van Nederland.

Maar dat zei de rechtbank ook Uitbreiding van de bescherming Geldt niet voor onderdanen van derde landen die reeds tijdelijke bescherming hebben gekregen met een tijdelijk verblijf in Oekraïne, overeengekomen door de EU-lidstaten tot maart 2025. Dit betekent dat zij het land vóór 1 april moeten verlaten, anders riskeren zij gedwongen te worden teruggestuurd naar hun thuisland.

READ  Waarom de Nederlandse verontschuldiging voor de slavernij een bittere smaak in mijn mond achterlaat Jermaine Ostiana

Isaac Awodola, een Nigeriaanse IT-expert die vóór het uitbreken van de oorlog in Odessa was, omschreef de uitspraak van de rechtbank als “onrecht”.

“De nasleep van de oorlog telde voor niets, en we hadden het gevoel dat ons leven niets betekende”, zegt Avotola, medeoprichter van Terdelanders Ut Ukraine, een informele groep niet-Oekraïense vluchtelingen die gelijke rechten en uitbreiding eisen. Tijdelijk beschermingsplan, zei EUobserver.

“De regering moet het belang van de mensenrechten begrijpen en empathie en compassie gebruiken om onszelf te behandelen, omdat wij ook mensen zijn. Wij willen als Oekraïners een verlenging van een jaar”, voegde hij eraan toe.

Op dezelfde manier hebben voorstanders van immigratie hun zorgen geuit over de interpretatie en implementatie van de EU-wetgeving door de Nederlandse regering.

“Ons argument is dat rechters in eerste aanleg deze zaken willekeurig moeten beoordelen en ervoor moeten zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast”, vertelde Lotte van Diepen, advocaat bij Everaert Advocaten, een Nederlands advocatenkantoor gespecialiseerd in immigratierecht, aan EUobserver.

De Nederlandse rechtbank verwijst naar het besluit van de EU-Raad om de bescherming voor alle vluchtelingen uit Oekraïne te verlengen tot 4 maart 2025. Het besluit werd echter de dag na de zitting in de zaak gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU, legt Van Diepen uit.

Volgens Van Dieben was de interpretatie van de Nederlandse rechtbank dat de bescherming voor niet-Oekraïners een jaar eerder werd beëindigd dan vermeld in het besluit van de EU-Raad “verkeerd”, omdat de tijdelijke verlenging van de bescherming “geen onderscheid maakt tussen de verschillende categorieën mensen die in aanmerking komen voor bescherming. “.

READ  Nederlandse supermarkt schrapt WK-gerelateerde advertentie na kritiek

“Wij geven geen commentaar op nationale oordelen”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie toen EUobserver hem vroeg naar het risico van deportatie voor honderden vluchtelingen in Nederland.

Studenten worden geconfronteerd met onzekerheid

Niettemin worden veel expats die na de Russische inval in Oekraïne naar Amsterdam en andere grote Nederlandse steden zijn verhuisd, geconfronteerd met een onzekere situatie.

“Sommige studenten wilden een studievisum aanvragen, maar deden dat niet omdat de kosten van studeren in Nederland duurder zijn dan in Oekraïne”, aldus Avodola.

Vluchtelingen uit Nigeria, Ghana, Marokko en India hebben niet zoals Oekraïense staatsburgers automatisch toegang tot universitaire beurzen.

Miriam Adeshoka, een 30-jarige Nigeriaanse studente die Kiev moest ontvluchten en nu in Amsterdam zit, mag een derdejaars studie informatica volgen. Maar door de hoge universiteitskosten moet ze volgend jaar werken.

“Ik wilde Oekraïne nooit verlaten, ik zag daar mijn toekomst”, vertelde hij aan EUobserver

Een academisch jaar aan de Oekraïense Sumy Universiteit kost € 3.900, vergeleken met € 6.000-€ 15.000 per jaar voor een bachelordiploma, of € 8.000 tot € 20.000 per jaar voor een masterdiploma in Nederland.

Een rechtbank in Den Bosch Hij regeerde Ter ondersteuning van de verzoekers in maart voerde het aan dat hun bescherming eindigt op 4 maart 2025 – in overeenstemming met het EU-plan.

Een aparte rechtbank in Rotterdam oordeelde onlangs echter dat de Nederlandse regering het tijdelijke beschermingsbevel waar het land vrijwillig om vroeg, kan opschorten.

READ  Tot 8 jaar cel voor beroven van bekende Nederlanders

In andere zaken is het wachten op uitspraken van andere Nederlandse rechtbanken.