april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alle Hens on Deck: Politici moeten Engelse woorden uit de Nederlandse taal verwijderen

Alle Hens on Deck: Politici moeten Engelse woorden uit de Nederlandse taal verwijderen

Het klinkt misschien zo Onhandig Of zelfs Eng Maar er is een nieuw kabinet gevormd Aftrap Het verwijderen van onnodig Engels uit het Nederlands.

Volgens insiders heeft de potentiële coalitie er ook mee ingestemd een nieuwe overheidsinstantie op te richten om gewone Engelse woorden uit te bannen. Upgrade, Verkoopsmanager En Gereedschapskist.

“De verkiezingscampagne heeft gewonnen met de belofte om het Nederlands op de eerste plaats te zetten, maar de Nederlandse taal is niet meer top-of-mind in onze kantoren, winkels en universiteiten”, zegt initiatiefnemer en PVV-politicus Gom Blottenker.

Zijn Wetenschappelijk Instituut voor de verengelsing van taal (WOT) pakt het bureau jeugdtaal eerst aan in 'niet-Engelse' officiële verklaringen en later op scholen die verband houden met online taalmigratie.

“Je hoort tieners bijvoorbeeld bellen Goed Of Koud, Maar in het Nederlands heeft het geen zin”, zegt Onsa Dahl, hoogleraar taalkunde aan de Universiteit van Tilburg, die WOT adviseert. “Om te beginnen is het nooit echt koud genoeg om het koud te krijgen. En hun grootouders kunnen geen woord verstaan ​​van wat ze zeggen.

Volgens Thal wordt het bedrijfsleven ook geplaagd door onhandige anglicismen. Managers vasthouden Scrum-vergaderingen rondom Aanraakschermen bijwonen Ervaringen van medewerkers Bij de koffie en een koekje.

Winkels maken er ook regelmatig gebruik van verkoop Integendeel Verkocht Adverteren Speciale aanbiedingen. “Zelfs als ze twee keer zoveel moeten betalen voor langere symptomen, is het offer de moeite waard speciale aanbieding,zegt Consumentenbond-woordvoerder Onno Digengels, die het WOT-project steunt.

Nederlands is vol Engels en half Engels. Foto: Nederlands Nieuws

“Wanneer is NS plotseling begonnen met het rijden van treinen naar de luchthaven Schiphol? Iedereen weet dat Schiphol het Nederlandse woord is voor internationale luchthaven. Zo niet, vlieg dan vanuit België”, zei hij.

READ  Sri Lankaans Nederlands Brooder Cake Recept voor de feestdagen

De verengelsingscampagne in Nederland werd geïnspireerd door woordveranderende inspanningen zoals de Académie française. Weekend Met minder handige en meer gecontracteerde moedertaalwoorden.

Dit is in lijn met het doel van politicus Pieter Omtzigt om het land onaantrekkelijk te maken voor internationale studenten en het aantal goed gefinancierde, wereldberoemde Engelse diploma's terug te dringen door het Nederlands tot voorkeursonderwijsmiddel te maken.

“Als we de controle over onze moedertaal niet terugnemen, zal het gaan lijken op een slecht geschreven, afgezaagde versie van het Engels. Dan zullen we een serieus probleem” Dat zei Omtzigts adviseur voor het Nieuwe Sociale Contract (NSC)., Er wordt gezocht naar een nieuwe naam.

Taalzuiverheidsbelasting

Nieuwe taalvereisten zullen de reclame-industrie ontwrichten. “Het is duidelijk dat termen als Beïnvloeder, Merk ervaring En Gedachte leider Er is geen Nederlands equivalent omdat ze in de eerste plaats niets betekenden”, zegt onafhankelijk PR-expert Mark Etting.

Laten we eens kijken wat je daar deed. Foto: DutchNews.nl

Bedrijven met Engelstalige merken zoals CoolBlue en Booking.com kunnen genoodzaakt zijn een extra heffing van 30% te betalen voor jaarlijkse naamregistratieverlengingen. Taalverfijningslijn (Taalzuiverheidsbelasting).

Chaos in de coffeeshop

Publieke campagnes zijn al gepland, aldus Bas t'Aard, kwaliteitsinspecteur administratieve rompslomp bij het Klokkenluiderscollege. “Om de verdrijving van elk Engels woord uit ons mooie woord te markeren TalLaten we de klokken luiden van de beroemde Westerkerk op ware grootte Een week lang elke tien minuten”, zegt hij. ‘Wat maakt het uit als niemand van ons kan slapen? Wij doen Nederlands Geweldig weer! “

Maar experts zijn het erover eens dat sommige woorden moeilijk uit te roeien kunnen zijn coffeeshop, waardoor veel toeristen droog en droog op zoek gaan naar een fatsoenlijke cappuccino. “Nederland is een land van weldoeners outside-the-box denkenMaar zo is het Engels geworden Universeel Dat willen wij Alle hens aan dek,’ voegde Tal toe.

READ  Nederlandse banken financieren US $ 3,5 miljard aan ontbossingsprojecten die Liberia treffen

Gary, een taxichauffeur uit Liverpool, klaagde dat het bijna onmogelijk was om snel met iemand een praatje te maken. “Nederlandse woorden zijn zo lang dat je slaapt tegen de tijd dat iemand zijn zin afmaakt”, zei hij. “Ik heb er een Straf voor overtreding van burgerschapscriteria De brief van gisteren. Ik verstond er geen woord van, dus gebruikte ik het om een ​​joint te draaien.