juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Angst voor een zomerse Covid-golf;  Nederlandse Gezondheid Min.  nog geen zorgen

Angst voor een zomerse Covid-golf; Nederlandse Gezondheid Min. nog geen zorgen

Experts vrezen dat nieuwe varianten van de Omnicron-coronavirusstam die in Nederland dominant worden, het begin kunnen zijn van een nieuwe golf van infecties, NOS meldt. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maakt zich nog geen zorgen.

De Omicron-varianten BA.4 en BA.5 lijken in hoog tempo de dominante varianten van het coronavirus in Nederland te worden, blijkt uit de laatste cijfers van de Amsterdam Regional Genomic Epidemiology and Outbreak Surveillance (ARGOS) op basis van een willekeurige steekproef van positief coronavirus testen gedaan door de GGD. Een week geleden waren deze twee varianten verantwoordelijk voor 27 procent van de besmettingen. Nu is het 54 procent – de grootste sprong tot nu toe.

Matthijs Welkers, medisch microbioloog en een van de onderzoekers van ARGOS, verwacht dat dit zal leiden tot een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland. “We hebben in het buitenland gezien dat met de dominantie van deze Omnicron-varianten het aantal mensen dat besmet raakte met het virus toenam”, zegt hij tegen de NOS.

Ook de RIVM-metingen in het Nederlandse rioolwater laten een toename van coronavirusdeeltjes zien. Maar de GGD vindt het nog te vroeg om te zeggen of Nederland aan de vooravond staat van een nieuwe coronavirusgolf.

Ook minister van Volksgezondheid Kuipers maakt zich nog geen zorgen. Het aantal besmettingen neemt toe en er is ‘enige toename van het aantal mensen dat zo ziek wordt dat ze ziekenhuishulp nodig hebben’, zegt Kuipers tegen het ANP. Maar voegde eraan toe dat dit “momenteel niet verontrustend is”. Hij zei dat het in het verleden ook wel eens voorkwam dat besmettingen een beetje opliepen. Wat nu belangrijk is, is om de situatie continu in de gaten te houden, zei hij. “En dat is wat het RIVM doet.”

READ  Barcelona nabij Nederlandse spits Memphis tekent transfervrij van Lyon

Welkers was het ermee eens dat het vroeg was om te zeggen of dit een nieuwe Covid-golf is. “Tegelijkertijd zou het best kunnen dat deze ontwikkelingen het begin zijn van een zomergolf. Voor mij is het de combinatie van factoren: je ziet de switch waarin de BA.4/BA.5 variant sneller dominant wordt; we zien een toename van het riool, we zien een toename van het aantal besmettingen. Neem dat bij elkaar, en mijn conclusie is dat het aantal besmettingen zal blijven stijgen.”