juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De beste en slechtste eurokits aller tijden: van Nederlandse perfectie tot arme oude David Seaman

De beste en slechtste eurokits aller tijden: van Nederlandse perfectie tot arme oude David Seaman

Sinds het EK halfslachtig in de voetbalwereld werd geboren, met slechts vier teams tijdens de finale in Frankrijk in 1960, hebben 194 landen aan de competitie deelgenomen.

Weet jij wat dat betekend? Dit betekent 194 huishoudelijke apparaten. Dit betekent 194 verre instrumenten. Dit betekent 194 keeperstenues en de afgelopen jaren tientallen tweede keeperstenues. Zo kijken we naar ruim 600 EK-shirts, shorts en sokken.

Het is geen gemakkelijke taak om ze te beperken tot de vijf beste en de vijf slechtste. Maar bij Atletisch Zo niet, dan zijn we niets onaantrekkelijk Vasthoudendheid.

Sommige tenues zijn gemaakt door veel creatievere geesten dan de jouwe of de mijne (tenzij jij de persoon bent die de op Kuifje geïnspireerde blauwe, bruine en witte Belgium Away-strip van dit jaar heeft ontworpen, heb je een kazuifel, meneer of mevrouw) en sommige zijn weggegooid als volkomen saaie, saaie sjabloonkit – zelfs in 2024. , kost drie cijfers om te kopen.

Eerlijk gezegd is het niet eenvoudig om nieuwe en inspirerende ontwerpen te bedenken zonder de klassieke oude ontwerpen af ​​te scheuren. Het is Er bestaat Het is gemakkelijk om 'eerbetoon' te brengen aan genoemde tools door het in een bijgewerkte versie te herhalen, en dat is nogal wat.

Tenue-enthousiastelingen zullen je terecht vertellen dat de jaren tachtig en negentig een gouden eeuw waren voor op de euro gebaseerde spelerskleding, waarin creatieve grenzen werden verlegd en een aantal iconische tenues werden geproduceerd (maar ook enkele werkelijk verschrikkelijke).

Laat het nu los Atletisch Laat de beste vijf en slechtste vijf aller tijden je gids zijn.

Stuur uw klachten naar het gebruikelijke adres of 'Ik kan niet geloven dat u niets heeft toegevoegd [insert country and year]” laat je opmerking beneden achter.


Het beste

Goede foto's

In zekere zin is het adembenemend eenvoudig; Zwarte kraag, badgelocatie. Op een andere manier glorieus uitgewerkt, met zijn delicate achtergrond geïnspireerd op renaissancemozaïeken en architectuur.

Giorgio Chiellini zag er natuurlijk geweldig uit, maar je kunt je voorstellen dat Christoffel Columbus met dit shirt aan uit Spanje vertrok, of dat Leonardo da Vinci de Mona Lisa afmaakt, zijn kraag optilt en zachtjes fluistert.

Puma produceerde een werkelijk schitterend trio tenues voor de wedstrijd, waarbij het witte uittenue en de gele keepersstrook van Gianluigi Donnarumma geflankeerd door groene en rode strepen de logo's boven het woord 'Italia' naar het midden brachten. Uitshirt is een perfecte trouwjurk.

Goede foto's

Het schreeuwt jaren 80, en het schreeuwt grandeur, en het is het beste tenue dat Frankrijk heeft geproduceerd, beter dan hun WK-winnende versie van 1998 (een getrouwe afzetterij van dit ontwerp).

Frankrijk won het EK van 1984 en getuigde van creatief talent en zwier, en zonder alle pretentie en afgezaagde pruiken weerspiegelt dit pakket dat perfect.

Staar er vijf seconden naar, en als je een bepaalde leeftijd hebt, begin je deze woorden te horen.

”Dicana, twee rechts en Platini in het midden, Dicana opnieuw, Dicana…Dicana…Platini…DOEL!!!!! Platini voor Frankrijk, nog één minuut!

Het adidas-tenue was zelden te zien op de Britse tv-schermen, aangezien ze slechts twee live-wedstrijden van dit EK vertoonden (omdat er geen thuislanden waren onder de acht deelnemende teams). Het iconische commentaar van John Motson was te zien in de hoogtepunten.

Het werd slechts 14 keer gedragen door Franz, en hetzelfde aantal afleveringen door de Britse versie van The Office. Zorg ervoor dat de perfectie niet te gaar wordt.

Goede foto's

Goede foto's

We hebben het over de prachtige tenues die zelden gedragen worden door het winnende team van het Europees Kampioenschap…

Of in dit geval droeg één speler in het bijzonder, Peter Schmeichel, dit unieke keeperstenue tijdens Euro 92, de finale.

In de groepsfase en halve finale tegen Nederland maakte Schmeichel een cruciale redding van Marco van Basten in de strafschoppenreeks, waarbij hij Hummel's blauw-zwarte keeperstenue droeg.

Bij de 2-0 overwinning op Duitsland in de finale schitterde Schmeichel in dit levendige, opvallende shirt met vijfhoekige mesh, wat hem tot de menselijke versie van de Connect 4 maakte.

Een prachtige creatie.

Goede foto's

Goede foto's

Kroatië produceerde het tenue slechts zes jaar nadat het zich had afgescheiden van Joegoslavië. Sommige van de eerste pogingen waren voornamelijk rood, een beetje saai en ja, er waren enkele experimentele rood-witte pogingen.

Toen, in 1996, kwam deze doozie van Lotto.

We zijn inmiddels allemaal gewend aan het rood-wit geruite ontwerp, maar het is nog maar een kindertijd toen Kroatië het permanent gebruikte (het vorige tenue was rood met een witte rand) en je kon geen groter bewijs leveren van het merendeel van het voetbal. Fans over de hele wereld zullen de rood-witte ruiten associëren met Kroatië.

Zelfs het full-stop-check-concept was destijds revolutionair in het internationale kitontwerp. Zelfs in de eerste wedstrijd van Kroatië.

Het hielp dat hun team erg goed was: Svonimir Boban, Davor Sukar, Alen Boksic en anderen. Het enige nadeel aan dit verhaal is dat Schmeichel optrad in een wit uittenue op de iconische chip van Sugar.

READ  LEMS patiëntrapportgegevens vinden betrouwbare, Nederlandse dossieranalyse

Goede foto's

Goede foto's

Sommigen beschouwen het als het beste voetbalshirt aller tijden, laat staan ​​de beste internationale top en het beste van het EK.

Opnieuw wonnen de Nederlanders het EK van 1988 in het toenmalige West-Duitsland, dankzij wat Van Basten deed. Dat Het was zijn rechtervoet in de finale, toen hij een van de meest gerespecteerde doelpunten aller tijden in het voetbal scoorde, maar dat maakte het shirt echt perfect.

Het ontwerp voelde destijds fris aan en is nog steeds modern. En als set, met het shirt afgezet tegen de witte korte broek (de donkeroranje korte broek die ze moesten dragen voor de finale zag er vreselijk uit).

Goede foto's

slechter

Alamy-afbeeldingen

Hipsters zullen verontwaardigd zijn over deze beslissing, maar laten we eerlijk gezegd maar verder gaan met de koperen spijkers voor je verhaal over het pure ontwerp en de torenhoge centrale letters; Sommige backofficemedewerkers van de propagandaafdeling van het Kremlin zeiden dat de Sovjetbrieven zo groot mogelijk moesten worden gemaakt, zodat de wereld (nou ja, een deel van Europa) zou weten hoe goed ze waren in voetbal.

De volledig zwarte keeperskit van Lev Yashin is best gaaf, dat geef ik je toe, maar de rode geveltop is ronduit Billy-basic, roestig en ziet eruit alsof hij door een kind ontworpen had kunnen zijn.

Niet alle EK-winnaars dragen een spectaculair tenue, zoals dit bewijst.

Alamy-afbeeldingen

Goede foto's

Het is misschien een overdreven reactie, maar de onmiddellijke reactie was: “Kroatië, wat heb je gedaan?”

Zoals eerder besproken, draagt ​​Kroatië al bijna 30 jaar het beroemde geruite ontwerp. Kleine variaties zijn uiteraard noodzakelijk, en sommige zijn succesvoller dan andere. In 2002 hadden ze een agressieve blauwe bies aan de onderkant van het shirt, wat niet geweldig was, maar ze hadden een aantal mooie alternatieven met rode mouwen, terwijl in 2022 het deels experimentele, deels strak witte, freestyle-ontwerp niet slecht was. . Poging.

Het is begrijpelijkerwijs moeilijk om de look fris te houden en tegelijkertijd trouw te blijven aan de traditie. Maar zou dit het laatste internationale optreden van Luka Modric kunnen zijn…? Nike, ben je echt? Een shirt gedragen door Winchester's Florist-team nadat ze Harrow met 12 Sour Bottoms hadden verslagen?

READ  Nederlandse vrouwen gaan naar Thailand

O, Kroatië.

Goede foto's

Goede foto's

Hmmm. OK Waar te beginnen?

Adidas heeft dit jaar iets heel cools gemaakt voor het Duitse thuistenue, met een moderne variant op hun shirt uit 1994, met vervaagd rood, geel en zwart op de schouders.

Vermoedelijk hebben ze 99 procent van hun “Duitse EK-tenueplanning 2024” besteed aan huisontwerp, omdat de nadruk ligt op het uittenue – het tenue, zoals het geheel te zien is met korte broeken en sokken. Afschuwelijk.

Adidas zegt dat het een “levendig kleurenschema is, geïnspireerd op de digitale wereld van de Metaverse” – wat het nog erger maakt.

Stel je voor dat Duitsland in deze zijn eigen euro wint. Stel je een finale tussen Kroatië en Duitsland voor en Kroatië wordt als thuisploeg geloot. Ja, je slaapt vanavond met het licht aan.

Goede foto's

Goede foto's

Adidas Kit Designer 1: “Wat vinden we van het Spaanse uittenue dit jaar?”

Adidas Kit Designer 2: “Een chaotische verzameling gekke willekeurige driehoeken verspreid over een witte achtergrond?”

Adidas Kit Designer 1: ”Ik vind het geweldig! Maar wacht, welke kleur hebben deze driehoeken? Een mooi felgeel om de Spaanse vlag na te bootsen?”

Adidas Kit Designer 2: ”Wat een saai geel, gemengd met rood. Ken je die ene die je om drie uur 's nachts overgeeft na een zware nacht en kebab?”

Adidas Kit-ontwerper 1: ”Ja! Juist. Verdomme, het gaat goed met ons.

Goede foto's

Goede foto's

Net als Schmeichel droeg David Siemann het slechts één keer tijdens het EK. Hij was zeker dankbaar.

Het is moeilijk om je de inspiratie voor dit gedrocht voor te stellen.

Misschien een schets van een driejarig kind, misschien de aftiteling van het kindertelevisiedrama Biker Grove, maar wat de reden ook is, wat je hier ziet slaat nergens op en is niet logisch.

Het combineren van rood met geel, paars en limoengroen, het herhalen van de woorden ‘Voetbalbond’ in zwarte letters, het woord Engeland ergens plaatsen, een grote toevallige achterstevoren E… niets van dit alles past in welke wereld of samenleving dan ook waarin ik wil leven. Binnen

Euro 96 brak de harten van miljoenen. Maar kijkend naar de opstelling van Engeland die dag, de grijze outfielders, Seaman, die voor Starburst FC speelt, zouden we blij moeten zijn dat we verloren hebben.

Goede foto's

(Foto’s: Getty Images; Ontwerp: Eamonn Dalton)