september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Steun voor dia’s van het Nederlandse koningshuis, slechts 56% steunt nog steeds de monarchie

Foto: RVD / Wesley de Wit

Het vertrouwen van het publiek in koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft een historisch dieptepunt bereikt: slechts 54% zegt vertrouwen te hebben in de vorst, blijkt uit een online-enquête onder 26.000 mensen voor een actualiteitenprogramma op televisie. EenVandaag.

De steun voor de koninklijke familie is de afgelopen drie jaar afgenomen, maar bedroeg voor de koning 80% toen hij in 2013 het stokje overnam van zijn moeder Beatrix.

De twee jaar van het coronavirus waren bijzonder vernietigend voor het koningshuis, na een reeks blunders tijdens de feestdagen, en culminerend in een klein feestje voor de oudste dochter Amalia toen ze 18 werd tijdens de lockdown eind vorig jaar.

‘We hebben het allemaal moeilijk gehad met de coronaregels, maar de koning lijkt te denken dat ze niet op hem van toepassing zijn’, schrijft een panellid. ‘Hij zou een voorbeeld moeten zijn.’

Een ander zei dat terwijl een fout menselijk zou zijn ‘het alsof ze gewoon niet nadenken’.

Kosten

De populariteit van koningin Máxima heeft ook een dieptepunt van 61% bereikt, maar ze blijft het populairste lid van de koninklijke familie.

Drie op de vijf respondenten vinden de jaarlijkse beloning van de koning van € 1 miljoen plus 5 miljoen voor personeel en onkosten te hoog. De werkelijke kosten van de koninklijke familie voor de belastingbetaler bedragen ongeveer € 60 miljoen, hoewel sommigen beweren dat het nog steeds hoog is.

Ondanks de groeiende kritiek vindt 56% van de ondervraagden dat Nederland een monarchie moet blijven, terwijl 36% het idee van een republiek steunt.

READ  Area Roundup: No. 10 Dutch Notch Great Win bij No. 1 DCG | Knoxville

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.