april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Croningen heeft de schone lucht van Nederlandse steden; Adam was erg vervuild

Croningen heeft in alle steden van Nederland schone lucht. Amsterdam heeft de slechtste luchtkwaliteit. Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft een onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in 323 Europese steden. De Zweedse stad Umeya heeft de schoonste lucht van Europa, terwijl de Poolse stad Novi Sox de meest vervuilde is.

Onderzoekers beoordeelden de luchtkwaliteit als goed tot slecht op basis van de hoeveelheid deeltjes in de lucht. Steden met een goede luchtkwaliteit hebben minder deeltjes dan de waarde van de jaarlijkse richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Steden met een veel lagere luchtkwaliteit dan de EU-limiet hebben meer deeltjes. De gegevens zijn gekoppeld aan een Waarnemer van de luchtkwaliteit in de stad.

Alle Nederlandse steden in de ranglijst hebben een goede luchtkwaliteit behalve Amsterdam (slecht) en Nijmegen (matig). Croningen staat op de 32e plaats op de Europese ranglijst. Amsterdam werd 182e en Nizmegan 136e.

“Hoewel de luchtkwaliteit de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, is de luchtvervuiling in veel steden in heel Europa hardnekkig hoog”, zegt Hans Bruinix, Managing Director van EEA. Volgens hem levert de informatie die is verzameld in de waarnemer voor de luchtkwaliteit van de stad “beknopte en lokale informatie die burgers zal helpen oplossingen te vinden voor problemen met hun lokale autoriteiten.”

Nederlandse steden in de viewer voor stadsluchtkwaliteit (Europese ranglijst tussen haakjes):

  1. Groningen (32)
  2. Den Haag (34)
  3. Herlán (35)
  4. Ensheet (41)
  5. Prada (43)
  6. Utrecht (113)
  7. Rotterdamse (123)
  8. Nijmegen (136)
  9. Amsterdam (182)
READ  Nederlandse rechter verwerpt rechtszaak van Nigeriaanse weduwen tegen Shell