april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bussen met Nederlanders komen op tijd aan op Kabul Airport

Drie bussen met 140 Nederlands-Afghanen arriveerden donderdag om 02.00 uur Nederlandse tijd op de luchthaven van Kabul. De toegang tot de luchthaven werd kort na aankomst van de bussen afgesloten.

Na overleg tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Taliban mochten de bussen doorrijden naar de luchthaven. Het ministerie bevestigde de aankomst van bussen op de luchthaven en zei dat degenen aan boord binnenkort zouden worden geƫvacueerd. Bronnen vertelden de NOS dat Taliban-leden zeven mensen zonder paspoort in bussen sleepten voordat ze het vliegveld bereikten.

NU.nl meldt dat bussen er zo’n 22 uur over deden om het vliegveld te bereiken. De NOS zei meer dan 24 uur. Ze werden op een paar honderd meter van de ingang door Taliban-militanten tegengehouden en daar urenlang vastgehouden. “Vooral voor jonge kinderen was het moeilijk”, zegt een persoon direct tegen NU.nl. “De bussen hadden geen airconditioning, geen eten, alleen water.”

Nederlandse paspoorthouders behoorden tot de laatste groepen die de luchthaven binnenkwamen. De Amerikaanse ambassade riep op haar website alle Amerikanen in Kabul op het vliegveld te verlaten. Anonieme bronnen vertelden CNN dat dit te wijten was aan informatie dat de terroristische organisatie ISIS van plan was de luchthaven aan te vallen. Britse functionarissen waarschuwden burgers om de luchthaven te verlaten, naar een veilige plek te gaan en te wachten op verdere instructies.

Er waren berichten dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een soortgelijke waarschuwing had afgegeven, maar een woordvoerder bevestigde dit niet aan het ANP.

READ  'Max Verstappen heeft van de Formule 1 een Nederlandse nationale sport gemaakt'