april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bioscoop, ruimtemuseum toont livestream van NASA-raket met Nederlandse zonnepanelen

Ruimteliefhebbers kunnen maandag op verschillende plekken in Nederland getuige zijn van de lancering van een nieuw NASA-ruimtevaartuig op zijn eerste reis naar de maan. Het evenement wordt ook live gestreamd door ruimtevaartorganisaties NASA en ESA.

Het Omniversum in Den Haag toont de lancering in haar grote bioscoop. De livestream wordt geprojecteerd op de 840 vierkante meter grote muur van de koepel van het gebouw.

Ruimtemuseum Noordwijk Space Expo organiseert maandag ook een themamiddag over de vlucht naar de maan, genaamd ‘MOONday’. Experts van de ESA, de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO en ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland spreken over hun bijdrage aan de missie – zo ontwierp en bouwde Airbus de zonnepanelen voor het ruimtevaartuig in Leiden. Het bedrijf zorgt ook voor de elektriciteit aan boord.

“Toen ik ongeveer 7 jaar oud was en in Deurne woonde, haalden mijn ouders me uit bed voor de eerste maanlanding. Ik zag dat en zei: ‘Dat wil ik ooit ook doen'”, Rob van Hassel, die de ontwikkeling leidde van de Nederlandse zonnepanelen bij Airbus, vertelde het ANP. “Mijn ouders dachten dat ik astronaut wilde worden…[but] Ik kon mijn ogen niet van de maanlander en het bladgoud afhouden. Ik kan me niet voorstellen dat mensen mede dankzij onze zonnepanelen terug naar de maan gaan.”

De Verenigde Staten werken al jaren met hulp van Europa en Canada aan het ruimtevaartuig Orion. Naar verwachting zal het over een paar jaar voor het eerst sinds 1972 mensen naar de maan en weer terug brengen. Maandag start een onbemande vlucht om alle systemen te testen.

READ  Voormalig Brighton-verdediger George Cox viert het maken van 100 optredens voor het Nederlandse Fortuna Sittard

De lancering is gepland ergens tussen 14.33 uur en 16.33 uur Nederlandse tijd. Mocht het niet lukken, dan zijn er een aantal mogelijkheden om begin september te vertrekken. Na de lancering zal de capsule naar de maan vliegen en er een paar keer omheen draaien. Dan moet het terug naar de aarde. Ongeveer zes weken na het opstijgen moet het schip gecontroleerd en veilig de Stille Oceaan induiken.