mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Biogas – Nederlandse brouwerij Grolsch gaat biomethaan produceren met HoSt-technologie

Biogas naar biomethaan

Eind dit jaar zal ruim tweederde van de warmtevraag van Grolsch worden gedekt door duurzame warmte van afvalverwerkingsbedrijf Twence, geleverd via een nieuwe ondergrondse leiding. Met deze warmtelevering kan niet al het biogas van Grolsch meer direct voor de eigen warmtevraag worden ingezet. Daarom zal het geproduceerde biogas worden opgewaardeerd tot biomethaan in de nieuw gebouwde biogasupgrade op het terrein van de brouwerij.

“Met de komst van de warmteleiding is het noodzakelijk om het biogas een andere bestemming te geven, waarin het nog steeds optimaal wordt benut: biomethaan is een duurzame, bewezen efficiënte toepassing. We zijn erg trots op deze stap als onderdeel van onze energietransitie, in combinatie met de projecten van onze duurzame warmte-inkoop en 100% groene stroomkeuze. Al deze initiatieven brengen ons een grote stap dichter bij ons doel om in 2025 een CO2-neutrale brouwerij te zijn!” aldus Susan Ladrak, Manager Duurzaamheid bij Grolsch.

“Door deze stappen te nemen, verminderen we onze CO2 emissies binnen scope 1 en 2 samen met ruim 85%.” De voorbereidingen voor de nieuwe centrale zijn in volle gang. Naar verwachting kan het biomethaan vanaf het derde kwartaal van 2022 aan het gasnet worden geleverd.

Regionale samenwerking

Het ontwikkelen en bouwen van biomethaansystemen draagt ​​bij aan de energietransitie waarvan HoSt een drijvende kracht is. In deze regionale samenwerking levert Grolsch het biogas aan HoSt en levert HoSt de technologie die in eigendom en beheer van HoSt blijft.

“Meer dan de helft van de biomethaansystemen in Nederland wordt gebouwd door HoSt en dit soort energy-as-a-service-samenwerkingen komen steeds vaker voor. Deze duurzame gasvariant speelt een sleutelrol in de energietransitie en door onze technologieën zijn we in staat antwoorden te geven op zowel het energie- als het afvalvraagstuk. Biomethaan is zeer geschikt voor het bestaande gasnet en voor het nemen van verduurzamingsstappen in bestaande bouw en in de industrie. De overheid stimuleert de productie van biomethaan sterk en er is grote behoefte aan alternatieven voor fossiele brandstoffen”, zegt algemeen directeur Jelle Klein Teeselink van de HoSt Group.

READ  Nederlandse coach Van Gaal zou terug kunnen keren van COVID voor wedstrijd Denemarken

“Onderdeel van de plannen van de Nederlandse regering omvatten verplichte bijmengdoelstellingen voor gasleveranciers om hernieuwbaar gas aan hun aanbod toe te voegen, maar we zien ook internationaal een sterke toename van de vraag op alle continenten. We zijn erg trots op deze samenwerking dicht bij huis. Nederland is geen koploper in het verkrijgen van energie uit hernieuwbare bronnen, maar het land heeft hoge ambities. Elk initiatief is een stap dichterbij.”

Biogas opwaarderen

De productie van biomethaan uit biogas gebeurt door middel van membraantechnologie. In enkele efficiënte stappen scheiden de membranen het methaan van de CO2 en andere componenten. Het methaangehalte van het biogas wordt op het gewenste niveau gebracht, waarna biomethaan het eindresultaat is. Een duurzaam gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. Op locatie wordt het biomethaan, inclusief de bekende gasgeur (THT), geleverd aan het bestaande (aard)gasnet. Het geproduceerde gas heeft een methaangehalte van 89%.