juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aandeelhouders Royal Dutch Shell zullen naar verwachting instemmen met verhuizing naar Londen

Het logo voor de schaal verschijnt op 6 maart 2014 op Garage Forecourt in het centrum van Londen. REUTERS / Neil Hall

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot reuters.com

  • Indien goedgekeurd, wordt de verhuizing van Shell begin 2022 verwacht
  • Intrekking van de Britse belastinggrondslag vergemakkelijkt dividenden
  • De favoriet van de Nederlandse lijn aan het einde van de schaal is een factor
  • Shell zegt dat de stap geen invloed zal hebben op haar milieubeleid

Rotterdam, dec. 10 (Reuters) – Aandeelhouders van Royal Dutch Shell PLC (RDSa.L) zullen naar verwachting vrijdag stemmen om plannen goed te keuren om de dual-share-structuur van het bedrijf te beëindigen en het hoofdkantoor van Den Haag naar Londen te verplaatsen.

Teamleden van het Engels-Nederlandse bedrijf presenteerden het project in november. Ze zeiden dat de vereenvoudiging het concurrentievermogen van Shell zou versterken en de aankoop van aandelen en de uitkering van dividenden zou vergemakkelijken.

Het bedrijf, omgedoopt tot Shell PLC, is van plan de titel ‘Koninklijke Nederland’ te verliezen die het al meer dan een eeuw heeft, waarvoor de goedkeuring van 75% van de stemmen op een vergadering in Rotterdam nodig is. De commissieleden zullen dan bijeenkomen en een definitief besluit nemen, met de verhuizing gepland voor begin 2022.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot reuters.com

De Rotterdamse vergadering begon om 0900 GMT en de stemming zal plaatsvinden na een vraag-en-antwoordsessie met de commissie.

Critici zeggen dat het besluit van Shell deels was ingegeven door een uitspraak van de Nederlandse rechtbank in mei waarin werd opgeroepen tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 45% tegen 2030. Shell, dat in beroep gaat tegen de uitspraak, zegt dat haar milieubeleid niet wordt aangetast door de verhuizing.

READ  Wat u moet weten over de nieuwe Dutch Caribbean All-Inclusive Resort Sandalen Royal Curaçao

Buiten een betoging op vrijdag in de Nederlandse havenstad Rotterdam, riep een groep demonstranten “Shell moet vallen!” Zong dat. Op een spandoek stond: “Je kunt niet vluchten, je kunt je niet verbergen voor klimaatrechtvaardigheid.”

Belasting was ook een factor aan het einde van de schaal. Met het hoofdkantoor en de belastinggrondslag nu in Nederland, zijn dividenden betaald op zijn “A”-aandelen onderworpen aan 15% Nederlandse favoriete belasting.

Gelijkwaardige betalingen voor “B”-aandelen worden uitgekeerd via het “Dividend Access Mechanism” dat wordt gestreamd door de Stichting, dat is geregistreerd in de Jersey van de Kanaaleilanden om de Nederlandse belasting te ontwijken.

Het nieuwe single-stock systeem en een Brits belastingkantoor zullen die problemen oplossen. Groot-Brittannië heft geen dividendbelasting.

Het bedrijf is van plan om $ 7 miljard terug te betalen aan aandeelhouders Verkoop van gasactiva in de Verenigde Staten aan Canocopilips.

De Nederlandse regering heeft het beschietingsbesluit “teleurstellend” genoemd. Een parlementslid van GroenLinks kwam op het idee om een ​​”exit tax” op te leggen aan het bedrijf, maar dat kreeg geen steun.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot reuters.com

Verslag door Toby Sterling; Bewerking door Richard Bullin en Edmund Blair

Onze normen: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.