mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bijna 7 miljard euro aan hoge lonen steun verleend aan Nederlandse bedrijven

Volgens schattingen van Follow the Money hebben Nederlandse bedrijven tussen maart 2020 en maart 2021 inmiddels bijna 7 miljard euro aan loonsteun ontvangen.

Bedrijven hebben tot 2026 de tijd om het eigen risico terug te betalen. Wat ze op dat moment met dat geld doen, is van hen. Volgens Follow the Money gebruikten sommige bedrijven het geld voor de aankoop van onroerend goed of bedrijfsovernames. Anderen laten het op hun account staan ​​zonder het aan te raken.

In een poging om zoveel mogelijk banen te beschermen, heeft de regering nu regelgeving vastgesteld om bedrijven te helpen de salarissen van hun werknemers te betalen tijdens uitbraken van het coronavirus. Het voorschot werd aan de bedrijven betaald op basis van de verwachte inkomstenderving. Als ze hun verliezen overschatten, zullen ze een deel van de ontvangen steun moeten terugbetalen. Als hun verlies groter is dan ze hadden verwacht, krijgen ze meer steun.

Hoeveel steun er is, is nog niet duidelijk. Vorige maand schatten drie functionarissen van het ministerie van Financiën dat er tussen maart en september 2020 ongeveer 4,2 miljard euro te veel was betaald. Dat doen ze op basis van welke cijfers bedrijven verwachten dat Nederland verliest, en hoeveel ze hebben verloren. Vervolgens vergeleken ze die cijfers met de steun van de eerste ronde nu en het voorschot dat in de tweede ronde werd betaald.

Volg het geld dat dezelfde methode gebruikte, maar de eerste vier steunrondes nu tussen maart 2020 en maart 2021 zag. In totaal werd dat jaar nu 17,7 miljard euro ondersteund. Volgens Follow the Money zal 7 miljard euro moeten worden terugbetaald door ondernemers die meer waard zijn dan hun verliezen.

READ  Nederlanders verminderen afval door kapotte objecten te repareren met een online lokaal ruilnetwerk - en dat kunt u ook