april 23, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Match meerdere huizen op elke eigenschap

Het Nederlandse onderzoeksbureau Platform31 heeft een nieuwe mogelijke oplossing voor de huisvestingscrisis in Nederland gesuggereerd, met het argument dat bestaande activa beter moeten worden benut met meer dan één persoon per huishouden.

Lost de woningcrisis in Nederland op

Er is een ernstige woningnood in Nederland en de Nederlandse overheid staat onder grote druk om meer betaalbare woningen te bouwen. In het hele land blijven de prijzen stijgen en wordt de huizenmarkt steeds competitiever, waarbij velen hogere kosten moeten betalen om hun droomhuis te kopen.

Platform 31 erkent de ernst van de situatie en stelt een nieuwe oplossing voor het probleem voor. Met slechts 40 procent van de woningen bewoond door een alleenstaande, heeft Nederland een gemiddelde woonoppervlakte van 65 vierkante meter – hoger dan in Duitsland of België – suggereert het onderzoeksbureau meer dan één huis per huishouden.

Het rapport richt zich op het beter benutten van de bestaande woningvoorraad en hoopt een bijdrage te leveren aan het oplossen van de woningnood en huisvesting voor de meest behoeftigen. “Huizen worden vaak niet efficiënt gebruikt. Samenleven kost meer”, legt Frank Wassenberg uit. “Hoe meer mensen naar bestaande woningen kunnen, hoe minder je hoeft te bouwen.”

Meerdere woningen op elke woning plaatsen

Het rapport van Platform 31 suggereert een aantal opties om mensen aan te moedigen om met anderen samen te leven. Door bijvoorbeeld de regels van het contract te wijzigen, kan het voor ouderen of een jonge professional gemakkelijker worden om de woonkamer te verlaten. “Steeds meer alleenwonende ouderen ervaren eenzaamheid. Dan denk je: één plus één is twee?”, zegt Wassenberg.

READ  Nederlanders zetten sterk in op carnaval op afstand

Als alternatief kunnen studenten en jonge zakenmensen bij vrienden een huis huren, waar ze elk hun eigen slaapkamer hebben. Zij kunnen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de maandelijkse huur – de zogenaamde vriendenovereenkomst – of hebben ieder een persoonlijke huurovereenkomst met de verhuurder.

Het onderzoeksinstituut schat dat door een deel van hun voorgestelde beleid over te nemen, het nationale woningtekort kan worden teruggebracht tot ongeveer 15.000 huishoudens per jaar tot ongeveer 264.000. Ellen van Buren, hoogleraar stadsontwikkelingsmanagement aan de TU Delft: “Alles is het proberen waard, want het zal op korte termijn verlichting bieden”, maar benadrukt dat het lastig kan zijn om mensen aan te moedigen om te spelen: “Niet iedereen heeft dezelfde urgentie om de woningnood te overwinnen.”

Door op Abonneren te klikken, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons Privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.