juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bezoek viceminister Schuiling aan Vietnam: Versterking Vietnam – Nederland duurzame handel en investeringen | Nieuwsbericht

Nieuwsbericht | 25-04-2022 | 08:55

Hanoi, 25 april 2022 – De Nederlandse viceminister van Buitenlandse Economische Betrekkingen Hanneke Schuiling brengt van 25 t/m 26 april 2022 een bezoek aan Vietnam.

Het doel van het bezoek van viceminister Schuiling aan Vietnam is het bevorderen van de economische samenwerking tussen Vietnam en Nederland, met name op het gebied van Landbouw, Water, Logistiek, Energie en High Tech.

Vietnam en Nederland delen ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaat en groene economische groei. Nederland is de op één na grootste handelspartner van de EU en de grootste directe EU-investeerder in Vietnam (en de 5e buitenlandse investeerder in Vietnam op wereldschaal). Het is in het belang van beide landen om het potentieel van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam ten volle te benutten. Nederland is bereid samen te werken met Vietnam om de logistiek te verbeteren, duurzame handel te stimuleren, klimaatverandering aan te pakken en te helpen bij landbouwhervormingen. Tegelijkertijd vragen stedelijke en klimaatuitdagingen en pandemieën zoals Covid-19 om nauwere samenwerking voor innovatieve en duurzame oplossingen.

Dialoog met ministeriële leiders om de handels- en investeringsrelatie te bevorderen

Vice-minister Schuiling had een ontmoeting met de Vietnamese vice-minister van Industrie en Handel Dang Hoang An om de bilaterale handels- en investeringsagenda en de uitvoering van de EVFTA te bespreken. Nederland ondersteunt Vietrade en de Dutch Business Association in Vietnam bij de uitvoering van het “Ready to Export”-programma, dat de samenwerking tussen Vietnamese en Nederlandse MKB-bedrijven in de mondiale waardeketens bevordert.

Viceminister Schuiling bood verdere ondersteuning om de implementatie van de EVFTA in Vietnam te faciliteren, met name bij het MKB en multimodale logistieke oplossingen. Viceminister Schuiling complimenteert Vietnam met zijn inzet voor de groene transformatie van de economie en voor netto zero emissie in 2050. Nederland staat klaar om Vietnam te ondersteunen bij het ontwikkelen van het noodzakelijke wetgevende kader, met name het kader om offshore wind- en directe energie-inkoop te vergemakkelijken overeenkomsten door particuliere bedrijven.

READ  Nederlandse burgers waarschuwden tegen reizen naar Israël of Koerdistan vanwege de spanningen tussen Iran en Israël

Viceminister Schuiling en viceminister An bespraken ook het belang van het logistieke centrum en de diepzeehaven van Cai Mep Ha voor het stimuleren van de internationale handel, waarvoor een consortium EU-Vietnam een ​​solide businesscase presenteert van 1 miljard USD aan investeringen in het land. Nederland kijkt uit naar de definitieve goedkeuringen van Vietnam om het project te starten. Andere discussiepunten van de bijeenkomst waren onder meer de circulaire economie en het mogelijk maken van zakenreizen vanuit Nederland met het Visa Waiver-programma.

Op dezelfde dag had vice-minister Schuiling ook een ontmoeting met de Vietnamese vice-minister van Planning en Investeringen Tran Quoc Phuong. De Nederlandse viceminister feliciteerde MPI met de goedkeuring van het Mekong Delta Integrated Regional Masterplan, het eerste in zijn soort in Vietnam. Nederland heeft 50 miljoen euro geïnvesteerd in zowel privaat als publiek gefinancierde projecten in de Mekong Delta en er is ruimte voor een forse verhoging van de klimaatfinanciering voor Vietnam.

Het succes van het Mekong Delta Business Forum in Can Tho begin april bewees de sterke aanwezigheid van Nederland in de Mekong Delta en de leidende rol voor de groene transformatie van het bedrijfsleven. Beide overheden moeten daarom een ​​goed vestigingsklimaat faciliteren en mogelijk maken. Daarnaast biedt de Nederlandse viceminister steun aan Nederland bij de modernisering van de Vietnamese aanbestedingswetten, zowel op het gebied van financiering als technisch advies. Viceminister Schuiling bracht haar ambtgenoot onder de aandacht van een verkennend onderzoek dat Nederland momenteel uitvoert om Agro Business Hubs in de Mekong Delta te ontwikkelen. Nederland werkt graag samen met Vietnam en de Wereldbank aan de ontwikkeling van Agro Business Hubs.

READ  Honderden verzamelen zich voor 40 Plus Double Dutch Club-evenement op South Side

In de ontmoeting met de voorzitter van het Volkscomité van Ho Chi Minh-stad op 26e In april 2022 feliciteert viceminister Schuiling de gemeente met haar inspanningen om de stad volledig te heropenen en de maatregelen voor economisch herstel. De viceminister benadrukt de band tussen Ho Chi Minhstad en Rotterdam op het gebied van klimaatadaptatie sinds 2009. De twee partijen pakken samen de uitdagingen van de stad op het gebied van verstedelijking en bevolkingsgroei en de behoefte aan slimme en duurzame oplossingen aan. Nederlandse experts en bedrijven willen graag samenwerken met Ho Chi Minh-stad op het gebied van speciale planning, rivieroevergebied, bescherming tegen overstromingen, groene infrastructuur en duurzame mobiliteit voor Ho Chi Minh-stad.

Ontmoeting met bedrijven

Dit ministeriële bezoek moet de bestaande goede samenwerkingen tussen Vietnamese en Nederlandse bedrijven een boost geven.

Als onderdeel van het bezoek ontmoette viceminister Schuilling maar liefst 100 Nederlandse en Vietnamese vrouwelijke ondernemers in een inspiratiesessie over vrouwelijk ondernemerschap. Ze benadrukt de inzet van Nederland om de handen ineen te slaan met Vietnam om de volgende stappen te maken Gelijke en kwalitatieve deelname van vrouwen word de Nieuwe zaken zoals gewoonlijk.

In Hai Phong, samen met de vice-voorzitter van het Hai Phong People’s Committee Hoang Minh Cuong, de vice-minister woonde de leveringsceremonie van de sleepboot Tan Cang 99 bij. Na de lancering van SPARKY, ’s werelds eerste volledig elektrische sleepboot voor de haven van Auckland, is de Tan Cang 99 het eerste commerciële schip van Damen Song Cam voor een Vietnamese klant, Tan Cang Northern Marine.

READ  Nederlandse Mantel denkt Bron Breaker Roman Reigns te kunnen verslaan

Tijdens haar bezoek aan de VinFast-fabriek in de stad Hai Phong ontmoette de viceminister het VinFast-managementteam. Ze juichte het plan van VinFast toe om showrooms te openen voor zijn nieuwe volledig elektrische voertuigen in Nederland en benadrukt dat de Nederlandse regering verheugd is haar volledige steun te geven aan de activiteiten van VinFast in het land.

Op haar werkagenda staat een bezoek aan de fabriek van Friesland Campina Vietnam in de provincie Binh Duong. In Ho Chi Minhstad ontmoet viceminister Schuiling vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en de bedrijven die zijn aangesloten bij de Dutch Sustainable Growth Coalition – hoofdstuk Vietnam.

“Vietnam is een belangrijke partner van Nederland in Zuidoost-Azië. Ik ben verheugd om de sterke aanwezigheid van Nederlandse bedrijven in Vietnam te zien, die de snelle economische ontwikkeling van Vietnam en het herstel na COVID voedt. Ik ben bijzonder trots op de bijdragen van het Nederlandse bedrijfsleven aan de groene transformatie van de Vietnamese economie”, zegt viceminister Schuiling.

***

Nederland en Vietnam hebben een langdurige en vertrouwde relatie. De twee landen hebben de strategische partnerschappen in “Water & Climate Change Adaptation” en “Agriculture and Food Security” tot stand gebracht. Nederland is de tweede handelspartner van Vietnam in Europa en de vijfde grootste investeerder wereldwijd. Nederland is een toegangspoort tot Europa en Vietnam is een toegangspoort tot ASEAN. Vietnam en Nederland vieren 50 jaare jaar diplomatieke betrekkingen in 2023.

***

vragen:

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Hanoi: [email protected]

Consulaat Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Ho Chi Minh stad: [email protected].