juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Betuttel ons niet’: Indiase gezant aan Nederlandse ambassadeur over oorlog Oekraïne |  Laatste nieuws India

‘Betuttel ons niet’: Indiase gezant aan Nederlandse ambassadeur over oorlog Oekraïne | Laatste nieuws India

India’s permanente vertegenwoordiger bij de VN-ambassadeur, TS Tirumurti, gaf vrijdag een streng antwoord aan de ambassadeur van Karel van Oosterom, Nederland in het Verenigd Koninkrijk, over zijn opmerkingen over India’s standpunt over de oorlog in Oekraïne. In reactie op de verklaring van India tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad, ging de Nederlandse gezant naar Twitter en zei dat India “zich niet had moeten onthouden van stemming in de Algemene Vergadering van de VN over Oekraïne”.

“Je had je in de AV niet moeten onthouden. Respecteer het VN-Handvest’, schreef de Nederlandse gezant op Twitter aan TS Tirumurti.

In reactie hierop zei de permanente vertegenwoordiger van India bij de VN-ambassadeur: “Begunstig ons alstublieft niet. Wij weten wat ons te doen staat.”

Lees ook: Als India een kant heeft gekozen, is het die van de vrede: gezant bij onthouding bij UNGA

India sprak tijdens de VN-Veiligheidsraad en veroordeelde het doden van burgers in Bucha en steunde de oproep tot een onafhankelijk onderzoek. “India blijft aan de kant van de vrede”, onderstreepte TS Tirumurti.

Hij deelde ook zijn volledige verklaring op Twitter. “Tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over #Oekraïne vanmiddag heb ik de volgende verklaring afgelegd”, schreef hij.

Sinds januari heeft India zich onthouden van stemming over procedurele stemmingen en ontwerpresoluties in de VN-Veiligheidsraad, de Algemene Vergadering en de Mensenrechtenraad over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

In maart onthield India zich van stemming in de Algemene Vergadering van de VN over een resolutie van Oekraïne en zijn bondgenoten over de humanitaire crisis in Oekraïne. India had hulp die de nadruk moest leggen op het staken van de vijandelijkheden en op het verstrekken van dringende humanitaire hulp.

READ  Annemiek van Vleuten slaat Nederlandse kampioenschappen over om zich te concentreren op gedenkwaardige Giro en Tour-dubbel

Later in april onthield India zich in de Algemene Vergadering van de VN van stemming over een door de VS bewogen stemming om Rusland uit de VN-Mensenrechtenraad te schorsen wegens de burgermoorden in Oekraïne.

Lees ook: Oorlog in Oekraïne: vrouwen en kinderen lijden steevast het meest in een conflict, zegt India

Rusland begon zijn invasie van Oekraïne op 24 februari – drie dagen nadat het de afgescheiden regio’s van Oekraïne – Donetsk en Luhansk – als onafhankelijke entiteiten had erkend. De oorlog tussen de twee landen is nu zijn 10e week ingegaan. Duizenden mensen zijn gedood zonder een specifiek aantal tot nu toe. Miljoenen mensen zijn ook gedwongen het door oorlog verscheurde land te ontvluchten.

(Met ingangen van PTI)