april 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

België verwelkomt lancering van Nederlandse en Australische juridische procedures tegen Rusland over MH17-vluchtvernietiging

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het het initiatief van Nederland en Australië, die op 17 juli een geschillenbeslechtingsprocedure tegen Rusland hebben gestart in de Council of International Civil Aviation Organization (ICAO) met betrekking tot de vernietiging van vlucht MH17, heeft verwelkomd. , 2014.

In een verklaring van 24 mei verklaarde het ministerie dat deze procedure is ingevoerd op grond van artikel 84 van het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (Verdrag van Chicago), meldt SchengenVisaInfo.com.

Volgens het ministerie bepaalt het artikel dat in geval van een geschil tussen twee of meer staten die partij zijn bij het verdrag over de interpretatie of toepassing van het verdrag, de Raad op elk verzoek een besluit neemt over een geschil.

Daarnaast stelt het Verdrag van Chicago dat elke staat zich moet onthouden van het gebruik van wapens tegen burgervliegtuigen tijdens de vlucht.

De Veiligheidsraad eist dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het incident ter verantwoording worden geroepen en dat alle staten zich volledig inzetten om de verantwoordelijkheid vast te stellen, ” luidt de verklaring.

België herhaalt ook zijn inspanningen om het lopende proces voor de Nederlandse strafrechters te ondersteunen.

“Samen met de andere landen die deel uitmaken van het Joint Investigation Team (JIT) dat werd opgericht in de nasleep van de ramp, zal België zich blijven inspannen om alle feiten op te helderen zodat recht kan worden gedaan op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier aan de slachtoffers en hun families, ” de verklaring wijst ook.

Volgens het ministerie is deze actie een grote stap voorwaarts in de strijd tussen de twee landen voor waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid voor deze gruwelijke daad van geweld, die ook het leven kostte aan 298 slachtoffers, van wie 38 Australië hun thuis noemden.

READ  Stowe overleeft op neuswiel van vrachtvliegtuig uit Afrika: Nederlandse politie

Bovendien trok Rusland zich in oktober 2020 eenzijdig terug uit de onderhandelingen met Australië en Nederland over het neerhalen van vlucht MH17, en ondanks herhaalde verzoeken van deze twee landen weigerde Rusland terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Vlucht 17 van Malaysia Airlines, bekend als MH17 / MAS17) was een geplande passagiersvlucht met vertrek van Amsterdam naar Kuala Lumpur die op 17 juli 2014 neerstortte tijdens een vlucht boven Oost-Oekraïne. Na de crash bedroeg het aantal omgekomen passagiers ongeveer 283 en kwamen ook nog eens 15 bemanningsleden om het leven.

De crash had plaatsgevonden tijdens de Donbas-oorlog boven een gebied dat wordt gecontroleerd door pro-Russische rebellen.

De verantwoordelijkheid voor het onderzoek van de zaak werd gedelegeerd aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (DSB) en het door Nederland geleide Joint Investigation Team (JIT), die tot de conclusie kwamen dat het vliegtuig was neergeschoten door een grond-luchtraket die was afgevuurd door pro-Russische separatisten.