mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse promotors schetsen impact personeelstekort

Belangrijke promotors in Nederland hebben hun zorgen geuit over het acute personeelstekort in de sector en de impact ervan op de komende festivalzomer.

Arbeidstekorten zijn een wijdverbreid probleem in de internationale livemuziekindustrie, waarbij veel markten een “talentuittocht” melden.

Volgens Nederlandse publicatie 3voor12concerten in Nederland worden nu al afgelast omdat er niet genoeg personeel beschikbaar is, festivals moeten noodgedwongen eerder beginnen met bouwen en headliners spelen met het idee van kleinere producties.

John Mulder, CEO van Mojo, de concert- en festivalpromotor van Live Nation, zegt dat hij “zeer bezorgd is over deze zomer. Er zijn enorme logistieke uitdagingen, zowel bij internationaal toeren als op lokaal niveau qua crews en mensen.”

De Mojo-baas zegt dat het moeilijk is om personeel en bemanning te krijgen en dat vrachtwagens deze zomer “een groot probleem” zijn.

“Er zijn enorme logistieke uitdagingen, zowel bij internationaal toeren als op lokaal niveau”

“Er zijn al acts die dingen thuis moeten laten omdat ze niet aan het aantal vrachtwagens kunnen komen. In plaats van 16 vrachtwagens zullen headliners waarschijnlijk met minder komen. Al die rock ’n roll vrachtwagenbedrijven draaien op slechts 30-40% van hun personeel en hebben veel vrachtwagens verkocht. Er zijn geen nieuwe vrachtwagens te koop vanwege het chipprobleem. Maar geld regeert, hè? Op een gegeven moment gaan acts natuurlijk allerlei gekke sprongen maken om spullen van A naar B te krijgen.”

Ondertussen is het door Mojo gepromoot festival Pinkpop door dit probleem genoodzaakt om de bouw van de site een maand eerder dan gepland te starten.

“We zien vooral problemen bij leveranciers: de tentenbouwers bijvoorbeeld en de hekwerkleveranciers”, zegt festivalmanager Niek Murray van Pinkpop. “De roze tent staat al op het terrein omdat het anders niet zou lukken in de planning. We zijn nu al het hekwerk aan het bufferen omdat er geen transporteur was om het op de normale tijd af te leveren.

READ  Dutch Mantell vergelijkt WWE's Maximum Male Models met Goldust

“Kortom: drie weken geleden zijn we al begonnen met bouwen, terwijl we normaal gesproken pas volgende week zouden beginnen. Als we niet zo’n goede relatie met het terrein hadden gehad, weet ik niet of we het allemaal hadden gehaald, maar we hoefden de zaken niet drastisch te veranderen.”

In februari lanceerde Mojo een nieuw platform (www.festivalbanen.nl) met honderden festivalbanen, om het grote personeelstekort in de sector tegen te gaan.

Veel van de op de website genoemde werkgevers zijn actief op festivals als Lowlands, Pinkpop, NN North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole en Woo Hah! x Luid rollen.


Ontvang meer van dit soort verhalen in je inbox door je aan te melden voor IQ Index, IQ’s gratis e-mailoverzicht van essentieel nieuws uit de livemuziekindustrie.