maart 28, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Apple geeft terrein op in App Store-gevecht met Nederlandse toezichthouders en Tinder

Appel aangekondigd op vrijdag dat het zijn regels over hoe Nederlandse datingapps gebruik kunnen maken van betalingssystemen van derden opnieuw heeft geüpdatet, nadat het bedrijf “productieve gesprekken had met de Autoriteit Consument en Markt (ACM)”. De bijgewerkte regels geef ontwikkelaars meer flexibiliteit over welke betalingssystemen ze gebruiken, verander de taal die gebruikers zien wanneer ze gaan betalen en verwijder andere beperkingen die de vorige regels invoeren.

Hoewel de regels niet verstrekkend zijn (nogmaals, ze zijn alleen van toepassing op Nederlandse dating-apps), laten ze wel zien wat Apple bereid is te doen om te voldoen aan overheidsregelgeving – waar het veel meer mee te maken zou kunnen krijgen als de EU en de VS zich om technische monopolies te bestrijden en mogelijk zelfs het bedrijf te dwingen de Lightning-poort van de iPhone te dumpen.

In december kondigde de ACM een uitspraak aan dat Apple datingapps naast de in iOS ingebouwde betaaldiensten moest laten gebruiken, nadat de toezichthouder een klacht had ontvangen van Match Group, het bedrijf achter datingdiensten als Tinder, Match.com en OkCupid. Sindsdien heeft Apple verschillende oplossingen voorgesteld om aan de bestelling te voldoen, die volgens de regelgever niet goed genoeg zijn. In mei zei de ACM dat de meest recente regels van Apple, die van vóór de update van vrijdag, verbeteringen waren ten opzichte van eerdere ideeën, maar dat ze nog steeds niet voldeden aan de Nederlandse en Europese wetgeving.

Er is een toenemende druk op Apple om hieraan te voldoen: zelfs terwijl het bedrijf aan veranderingen werkt, krijgt het al tientallen miljoenen euro’s aan boetes.

De wijzigingen die Apple vrijdag aankondigde, zijn een belangrijke update van het eerdere voorstel, dat in maart werd gepubliceerd. De regels zorgen er nog steeds voor dat ontwikkelaars gebruikers een bericht laten zien voordat ze het betalingsscherm van derden te zien krijgen, dat zich in de app of op een externe website kan bevinden, maar de nieuwe voorgestelde taal van Apple schrikt in mijn ogen minder snel potentiële klanten af. mening.

READ  Vrachtoverslag Nederlandse zeehavens hersteld in 2021

Oorspronkelijk, lees de voorgestelde taal:

Deze app ondersteunt het betalingssysteem van de App Store niet.

Alle aankopen in deze app worden beheerd door de ontwikkelaar ‘‘. U doet geen transacties meer met Apple. Uw opgeslagen App Store-betaalmethode en gerelateerde functies, zoals abonnementsbeheer en restitutieverzoeken, zijn niet beschikbaar. Apple is niet verantwoordelijk voor de privacy of veiligheid van transacties met deze ontwikkelaar.

Nu staat er:

Uw betaling wordt beheerd door de ontwikkelaar. U doet geen transacties meer met Apple.

Alle aankopen in deze app worden verwerkt door een serviceprovider die is geselecteerd door de ontwikkelaar “developerName”. De ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de betalingsmethoden en gerelateerde functies zoals abonnementen en terugbetalingen. App Store-functies, zoals uw opgeslagen App Store-betaalmethode, abonnementsbeheer en restitutieverzoeken, zijn niet beschikbaar.

De opties die gebruikers op de prompt zien, zijn ook anders. Voorheen zagen ze knoppen voor ‘Doorgaan’ of ‘Annuleren’. Die zijn vervangen door een knop met de tekst ‘Ik begrijp het’. De berichten die gebruikers zullen zien als de ontwikkelaar ze uit de app linkt (naar een betalingssite van derden), zijn ook in dezelfde geest herschreven.

Onder de nieuwe regels van Apple hoeven ontwikkelaars ook niet te kiezen tussen een in-app-betaling van derden of een externe betalingslink; ze kunnen beide gebruiken als ze willen, wat voorheen niet het geval was. Ze kunnen ook laten zien hoeveel iets gaat kosten – Apple heeft een regel verwijderd die zegt dat een link naar een externe betaling niet “de prijs van items die beschikbaar zijn op de website waarvan u de eigenaar bent of waarvoor u verantwoordelijk bent” mag bevatten.

De oude regels, die u kunt lezen uit dit webarchief hier, had specifieke vereisten voor externe betalingsverwerkers als een ontwikkelaar hun diensten in hun app wilde gebruiken. Vóór de wijzigingen van vrijdag moesten ontwikkelaars een processor vinden die dingen ondersteunde zoals:

  • “Aanbieding van betaalmethoden en diversiteit (ondersteuning voor creditcards, debetkaarten, enz.)”
  • Diensten met toegevoegde waarde, zoals het beheer en de afhandeling van transactiebelastingen
  • Betalingsbeveiliging en privacybeleid dat “niveau 1 Payment Card Industry-compliance overtreft”

De regels dicteerden ook hoe betrouwbaar de betalingsverwerker moest zijn, namelijk dat deze 99,9 procent beschikbaarheid moest hebben en binnen 300 milliseconden op verzoeken moest reageren. Apple heeft nog steeds enkele vereisten voor betalingsverwerkers van derden, maar ze lijken aanzienlijk breder te zijn – nu zijn het dingen als “voldoet aan Level 1 Payment Card Industry (PCI)-compliance voor het verwerken van creditcard- en debetkaartgegevens” en “noemt alle prijzen voor de verkoop van digitale goederen en diensten aan gebruikers in Nederland in de euromunt.”

Apple zegt ook dat het de commissiestructuur voor betalingen van derden heeft bijgewerkt. Door de vorige regels leek het alsof Nederlandse dating-app-ontwikkelaars een commissie van 27 procent zouden moeten betalen op transacties van derden, wat er ook gebeurt. Hoewel dat een korting van drie procent is ten opzichte van Apple’s standaardkorting van 30 procent op in-app-aankopen, zou 27 procent moeten betalen een aanzienlijke stijging zijn ten opzichte van de 15 procent die ontwikkelaars in het App Store Small Business-programma betalen, of van de 15 procent die ontwikkelaars betalen uit hun terugkerende abonnementsinkomsten nadat gebruikers hun abonnement een jaar hebben behouden.

Nu zegt Apple dat het een korting van drie procent biedt als je een externe betalingsverwerker gebruikt, punt uit – als je Apple 30 procent had betaald, betaal je het nu 27, en als je 15 procent zou hebben betaald , betaal je 12. Hoewel zo’n kleine korting nog steeds een duidelijke boodschap van Apple is dat ontwikkelaars gewoon niet ergens anders moeten zoeken (vooral gezien het extra werk en het feit dat betalingssystemen van derden hun eigen vergoedingen hebben ), betekent de verandering in ieder geval dat kleinere ontwikkelaars de iPhone-maker geen hoger percentage zullen betalen als ze ervoor kiezen om voor een derde partij te gaan.

De ACM lijkt geen bezwaar te hebben tegen de commissiestructuur van Apple in haar eerdere weerleggingen van de voorstellen van het bedrijf.

In het nieuwsbericht van vrijdag, maakt Apple duidelijk dat het niet bepaald blij is met de situatie waarin het zich bevindt. “Omdat Apple zich inzet voor constructieve samenwerking met toezichthouders, brengen we de aanvullende wijzigingen aan op verzoek van de ACM”, zegt het bedrijf, maar ook dat het niet gelooft dat sommige van de wijzigingen “in het belang van onze gebruikers zijn”. privacy of gegevensbeveiliging.” Het bedrijf herhaalt ook dat het het niet eens is met de oorspronkelijke bestelling en gaat hiertegen in beroep.