Van den Bergh verrast Anderson tijdens World Matchplay en pakt eerste grote titel | NU

Van den Bergh verrast Anderson tijdens World Matchplay en pakt eerste grote titel | NU

Dimitri Van den Bergh won zondagavond verrassend de World Matchplay. De Belgische debutant was in de finale met 18-10 te sterk voor tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

De 26-jarige Van den Bergh en de 23-jarige Anderson waren redelijk goed geëvenaard in het eerste deel van de eindstrijd. De Schot nam tweemaal een break voorsprong, maar elke keer herstelde zijn tegenstander het evenwicht in de volgende etappe. In de twaalfde etappe deed ‘The Dreammaker’ dat zelfs met een finish van 170.

Vervolgens nam Van den Bergh het initiatief op zich. Hij kwam met 9-7 en won van 10-8, dankzij mooie afwerkingen van 124 en 132 vijfpoten op rij. Anderson, die in 2018 de World Matchplay won, pakte daarna nog twee legs en zag zijn tegenstander de wedstrijd beslissen met een double zestien.

Van den Bergh noteerde een gemiddelde van 98,31 per drie pijlen, terwijl Anderson een gemiddelde van 92,81 noteerde. Ook op het dubbelspel was de Belg een stuk scherper dan de mondiale nummer acht: 45 tegen 33,33 procent.

Voor Van den Bergh betekent het zijn eerste titel in een groot toernooi. De nummer 26 van de wereldranglijst stond ook voor het eerst in de finale van een groot dartstoernooi. Twee jaar geleden zat hij al in de eindstrijd van de German Darts Masters, waarin hij zijn superieur in Mensur Suljovic moest erkennen.

Tik voor app-gebruikers op de tweet om de doorslaggevende pijlen van Van den Bergh te bekijken.

Van den Bergh versloeg ook Lewis en Durrant

Voor Anderson was het zijn eerste individuele laatste plaats in een tv-toernooi sinds de Grand Slam of Darts 2018, toen hij verloor van Gerwyn Price. Medio vorig jaar won hij samen met zijn landgenoot Peter Wright de World Cup of Darts.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Eerder in het toernooi had Van den Bergh ook te maken met Glen Durrant, Adrian Lewis, Jamie Cullen en Nathan Aspinall. Durrant was nog steeds verantwoordelijk voor de uitschakeling van Vincent van der Voort, de laatst overgebleven Nederlander in het toernooi, in een zinderend gevecht in de kwartfinales.

Voor Michael van Gerwen viel het doek afgelopen dinsdag. De nummer één van de wereld ging in de tweede ronde zonder gevoel ten onder tegen Simon Whitlock (4-11).

De World Matchplay, het grootste darttoernooi na het WK, is dit jaar een keer verplaatst van Blackpool naar Milton Keynes vanwege de corona-crisis. Geen publiek was welkom in de Marshall Arena. Daar werd vorige week ook de Summer Series georganiseerd, het eerste evenement na de hervatting van de darts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *