juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Walrus verlaat Arctische comfortzone om te slapen op Nederlandse onderzeeër |  Omgeving

Walrus verlaat Arctische comfortzone om te slapen op Nederlandse onderzeeër | Omgeving

De verstoring van de klimaatcrisis veroorzaakt door zeedieren bereikte een nieuw hoogtepunt in de eerste week van Cop26, toen een vrouwelijke walrus werd gevonden slapend op een onderzeeër op een marinebasis in Noord-Holland.

Walrussen leven over het algemeen in de poolgebieden – enkele honderden kilometers naar het noorden. Dit specifieke dier is een van de ten minste twee soorten die ver van de Arctische habitat worden gevonden. Een andere zwervende walrus gevonden op de Chili-eilanden, Frankrijk, Spanje en West Cork, Ierland, werd later opnieuw gespot in de IJslandse wateren.

Fria is het eerste dier in 23 jaar dat naar Nederland migreert. Het werd ontdekt door een Nederlandse wetenschapper die gespecialiseerd is in zeezoogdieren, Jரோrn Hockendijk, slapend op een onderzeeër in de marinehaven van Den Helder.

Freya vliegt door de lucht op een ‘walrus-klasse onderzeeër’ genaamd ‘Zr’. Mevr. Dolfijn’. Foto: Jeroen Hochendiz

Ze lijkt in goede gezondheid te verkeren, hoewel Hochendiz – die eerder zag hoe het dier zich voedde met scheermesjes – een groene wond op haar voorvinnen opmerkte. Men denkt dat ze naar het zuiden is gezwommen langs de Deense en Duitse kust. (Suggesties dat zij of de ‘Ierse’ walrus op gebroken ijs zou kunnen drijven, werden op grote schaal belachelijk gemaakt door mariene wetenschappers.)

Hoekendijk kreeg te horen dat het dier niet aan boord mocht voor fotografie. ‘Maar je kunt erop lopen.’ Hij verwees naar het schip als een ‘Walrus-onderzeeër’ – en genaamd Zr. Mevr. Dolfijn.

Gebruikers van sociale media hebben het Arctische zoogdier belachelijk gemaakt als “het beste voorbeeld van door de burger geïnitieerde burgeroorlog” en “het protest van de walrus tegen klimaatrechtvaardigheid, gezien de grote bijdrage van het leger aan de CO2-uitstoot”. Anderen vonden het echter beter dat de Nederlandse marine de walrussen niet van hun boot schopte.

READ  Prinsjesdag 2023: Impact van belastingvoorstellen op multinationale ondernemingen

Maar walrussen zijn niet de enige recente bezoekers van deze zuidelijke wateren. In 1456 registreerde William Coxton, middeleeuwse historicus en drukker, een walrus (met een zwaardvis en 20 walvissen) in de Theems. Coxton waarschuwde dat het verschijnen van het beest een teken was van dreigende problemen. Hoewel het misschien voor walrussen was, werden ze geslacht voor de dikke huid die de touwen vormde, en voor het ivoor dat in ivoor was gesneden zoals de beroemde. Louis schaakstukken.

Dit jaar vijfhonderd jaar geleden, in 1521, schilderde de grote historicus van de natuurlijke wereld, de renaissancekunstenaar Albrecht Dூரrer, het eerste moderne beeld van de walrus, die zou hebben vastgezeten in de ‘wateren van Nederland’. De sepiatekening is te zien in een grote tentoonstelling Het werk van Dடியrer Later deze maand in de National Gallery in Londen.