juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verdere bezuinigingen op Covid-beperkingen alleen mogelijk als regels worden gevolgd: Nederlandse PM

Verdere bezuinigingen op Covid-beperkingen alleen mogelijk als regels worden gevolgd: Nederlandse PM

Of het kabinet de komende weken extra coronabeperkingen kan versoepelen, hangt af van “drie essentiële factoren”. Het kabinet wacht op meer duidelijkheid over de risico’s op besmetting met de Omicron-variant van het coronavirus, de druk op ziekenhuizen en in hoeverre mensen zich houden aan de geldende regels en protocollen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een Kamerdebat over het coronavirus.

Voorafgaand aan de versoepelingen die woensdag ingingen, hebben de betrokken sectoren zich gecommitteerd om de nog geldende regels goed na te leven, aldus Rutte. Ministers Conry Helder (Sport), Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) gingen hierover met hen in gesprek. Volgens Rutte neemt het kabinet op dit gebied “een risico” omdat naleving “het allerbelangrijkste” is voor versoepeling. “Het zal heel bepalend zijn of dit ook echt gaat gebeuren.”

Over twee of drie weken hoopt Rutte dat er meer bekend is over de kans dat een Omicron-infectie leidt tot ziekenhuisopname, waardoor de druk op de zorg toeneemt. “Dan weten we ook of het inderdaad mogelijk is om in de horeca te zitten. Anderhalve meter. Ja sorry, ongezellig. Maar het moet. Anders kunnen we niet open.” Volgens de premier geldt op verschillende plaatsen hetzelfde voor de mondkapjesplicht. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat inwoners van Nederland zich aan de regels zullen houden, zoals in landen als Frankrijk en Oostenrijk gebeurt. “Dat zou hier ook kunnen gebeuren.”

READ  Croningen heeft de schone lucht van Nederlandse steden; Adam was erg vervuild