juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tweede Kamer overweegt tijdelijke huurcontracten te verbieden

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het al dan niet beëindigen van tijdelijke huurcontracten. Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij PvdA riepen vorige week op tot het schrappen van dit soort huurcontracten.

In 2015 zijn tijdelijke huurcontracten geïntroduceerd in een poging meer woningen te creëren door verhuurders in staat te stellen woningen voor kortere periodes te verhuren aan doelgroepen als studenten of arbeidsmigranten. Maar in plaats daarvan resulteerden ze in hogere huren en minder zekerheid voor huurders, zeggen experts.

Stefan Boenstroo deelde een woning in Arnhem met een huisgenoot met een tijdelijk huurcontract, vertelde hij aan de NOS. De verhuurder zei dat het tijdelijke huurcontract uiteindelijk permanent zou worden. “Maar half juli kregen we een e-mail van onze verhuurder dat we een maand de tijd hadden om te vertrekken. Het was een zeer stressvolle maand om iets nieuws te vinden. En dan komt de dag van de verhuizing, en je kunt nergens heen”, zei hij tegen de omroep.

Volgens Boenstroo heeft zijn huisbaas ze er waarschijnlijk uit getrapt omdat hij de huur wilde verhogen. Tijdens de huizenjacht zagen ze hun huis op de lijst staan, maar dan voor 150 euro meer per maand.

Huurmarktonderzoeker Carla Huisman bevestigde dat tijdelijke huurcontracten de huur opdrijven omdat verhuurders de huur kunnen verhogen als ze een nieuwe huurder krijgen. Ook het positieve effect van de wet bleef volgens Huisman uit. “Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het daadwerkelijk heeft geleid tot meer woningen of de bouw van meer woningen”, zegt ze tegen de omroep.

De Tweede Kamer bespreekt dinsdag het voorstel van de ChristenUnie en de PvdA om tijdelijke huurovereenkomsten te verbieden. Het is niet duidelijk of het voorstel meerderheidssteun zal krijgen.

READ  De Nederlandse overheid zou beter inzicht moeten krijgen in het lokale klimaatbeleid, adviseert de raad