april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Turkije heeft dreigementen om de Nederlandse en negen andere ambassadeurs het land uit te zetten ingetrokken

Turkse vlaggen hingen in een gebouw in Den Haag. Foto: DutchNews.nl

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de dreigementen om de Nederlandse ambassadeur en ambassadeurs uit negen andere landen te verwijderen ingetrokken, nadat Turkije had aangedrongen op de vrijlating van de gevangengenomen zakenman en filantroop Osman Kawala.

Turkse media en het internationale persbureau AFP meldden maandagavond dat Erdogan zijn standpunt had gewijzigd nadat ambassadeurs hadden beloofd ‘geen inmenging meer in binnenlandse aangelegenheden’.

Nederland, de Verenigde Staten en verschillende andere landen die betrokken zijn bij de diplomatieke strijd hebben naar verluidt overeenkomsten gesloten met het Verdrag van Wenen.

Artikel 41 respecteert de wetten en voorschriften van het gastland en mengt zich niet in binnenlandse aangelegenheden.

De eerste verklaring van de 10 ambassadeurs van Nederland, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten riep op tot een snelle en eerlijke afwikkeling van de Kavala-zaak.

Zijn voortdurende detentie wierp een schaduw over de democratie, de rechtsstaat en de transparantie van de Turkse rechterlijke macht, aldus de verklaring. Kawala zit al vier jaar in de gevangenis op beschuldiging van betrokkenheid bij protesten en pogingen om de regering omver te werpen.

Hoewel Erdogan zei dat hij ambtenaren zou bellen om de ambassadeurs uit te zetten, zei het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het geen officiële aankondiging had.

READ  EUROPA GAS-Nederlandse prijzen dalen in dunne handel als opslag vol raakt

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken hebben gedoneerd. Dankzij uw financiële hulp hebben wij onze berichtgeving over de coronacrisis in de avonduren en weekenden kunnen uitbreiden en u op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers kunnen we je niet voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over Nederlandse zaken. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog niet gedoneerd, maar wilt u dit wel Dit kan via Ideal, Creditcard of PayPal.