juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

The Daily Herald – Nederlandse Eerste Kamer arriveert voor 10-daags bezoek aan eilanden

The Daily Herald – Nederlandse Eerste Kamer arriveert voor 10-daags bezoek aan eilanden

Een plenaire vergadering van de Eerste Kamer van het Nederlandse Parlement in de tijdelijke locatie in Den Haag als permanent gebouw op het Binnenhof wordt gerenoveerd. (Eerste Kamer foto)

DEN HAAG – Een 13-koppige delegatie van de Eerste Kamer van het Nederlandse Parlement arriveert in St. Maarten vandaag, vrijdag. De delegatie blijft in St. Maarten tot zondagochtend als de senatoren naar Saba reizen, en dan door naar St. Eustatius op maandag voor een tweedaags bezoek.

Het bezoek aan St. Maarten, St. Eustatius en Saba maakt deel uit van een 10-daagse rondreis door de Nederlandse Cariben van 25 februari tot 6 maart. De delegatie zal in St. Maarten 25 en 26 februari, Saba 27-28 februari, St. Eustatius 28 februari – 1 maart Bonaire 2-3 maart, Curaçao 3-4 maart, Aruba 4-5 maart.

De 13-koppige delegatie van de Vaste Commissie Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer staat onder leiding van commissievoorzitter Paul Rosenmöller. De delegatie wil zich door haar Caribische partners laten informeren over de belangrijke onderwerpen voor de eilanden.

Het overleg op de eilanden zal de senatoren helpen om zich verder te verdiepen in de wetgevingsdossiers die de Eerste Kamer gaat behandelen en ook om de relaties binnen het Koninkrijk te versterken, zo staat vrijdag in een persbericht.

Het bezoek biedt de leden van de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties van ook de kleinere en middelgrote partijen in de Eerste Kamer de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de eilanden aangezien zij doorgaans geen deel uitmaken van de Nederlandse parlementaire delegatie die naar de eilanden komt eenmaal per jaar voor het Interparlementair Overleg van het Koninkrijk IPKO.

READ  We zijn niet van wereldklasse, zegt von Gale tegen de Nederlanders

Op de eilanden gaan de senatoren in gesprek met de Gouverneurs en gezaghebbers, bewindslieden, politici, werkgevers- en vakbonden, schoolbesturen, zorgfunctionarissen, ondernemers, personen en organisaties uit de rechtshandhavingssector, consumentenorganisaties, jongeren en anderen.

De delegatie bestaat uit senatoren Paul Rosenmöller (partij GroenLinks), Toine Beukering (Groep Nanninga), Annemarie Jorritsma-Lebbink (VVD-partij), Ria Oomen-Ruijten (CDA-partij), Boris Dittrich (D66-partij), Jeroen Recourt (PvdA-partij) , Arda Gerkens (SP-partij), Peter Ester (ChristianUnion), Peter Nicolaï (PvdD-partij), Martine Baay-Timmerman (50PLUS-partij), Peter Schalk (SGP-partij), Jeroen de Vries (Groep Otten) en Ton Raven (OSF-partij) ) ). Commissiegriffier Fred Bergman en staflid Maarten van Rooij.