mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Techleap: ontwikkeling Nederlandse techsector blijft achter

Nederland heeft te weinig aandacht voor techbedrijven en loopt achter op andere landen, zegt sectorvertegenwoordiger Techleap.nl. Volgens de organisatie is er geen oog voor de lange termijn. Voorheen bekend als StartupDelta, bracht de organisatie donderdag een rapport uit over de stand van zaken in de sector.

Beleggers stopten vorig jaar 5,6 miljard euro in jonge bedrijven, meer dan drie keer meer dan in 2020, aldus het rapport. Nederland telt ongeveer 11.000 nieuwe bedrijven die in totaal meer dan 300 miljard euro waard zijn, maar slechts één op de vijf startende bedrijven weet te groeien. Dat percentage is lager dan in andere landen.

Volgens Techleap.nl komt dit door “de beschikbaarheid van talent en toegang tot kapitaal in de vroegste fase”. Het komt ook deels omdat “ondernemers vaak geen ambitie lijken te hebben en zich meer richten op het starten van een bedrijf en het bereiken van autonomie, in plaats van het succesvol te laten groeien.”

De organisatie, onder leiding van prins Constantijn, onderzocht ook de politiek die van invloed was op de situatie. Het nieuwe kabinet trekt miljarden uit voor klimaat en zorg, maar de plannen “ontbreken de rol van het innovatieve bedrijfsleven in hun ontwikkeling, en ook de middelen en ideeën om bedrijven uit de nieuwe innovatieve economie aan te sturen.”

READ  Ook Nederlands voetbal wil arbeidsmigranten op WK Qatar eerlijk vergoeden