mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Stedin, de Nederlandse distributienetbeheerder, kondigt samenwerking aan met Energy Web om de toekomst van vermogensbeheer te verkennen

Energieweb

Partnerschap voor de ontwikkeling van een systeem met digitale identiteit om nieuwe manieren mogelijk te maken om activa te beheren naarmate de energiemarkt gedecentraliseerd wordt

Stedin, de Nederlandse distributienetbeheerder, kondigt samenwerking aan met Energy Web om de toekomst van vermogensbeheer te verkennen

Partnerschap voor de ontwikkeling van een systeem met digitale identiteit om nieuwe manieren mogelijk te maken om activa te beheren naarmate de energiemarkt gedecentraliseerd wordt

Partnerschap voor de ontwikkeling van een systeem met digitale identiteit om nieuwe manieren mogelijk te maken om activa te beheren naarmate de energiemarkt gedecentraliseerd wordt

ROTTERDAM, Nederland en ZUG, Zwitserland, 24 maart 2022 (GLOBE NEWSWIRE) – Energy Web, de non-profit bouwbesturingssystemen voor energienetwerken, en Stedin, de Nederlandse distributiesysteembeheerder (DSO), hebben vandaag een samenwerking aangekondigd om een toekomstbestendige oplossing voor het beheer van energieactiva. Dit omvat DSO-eigen apparaten, zoals slimme meters en automatiseringsapparaten voor distributie, en apparaten voor consumenten/prosumenten, gewoonlijk aangeduid als gedistribueerde energiebronnen (DER’s).

Als onderdeel van de samenwerking gaan Energy Web en Stedin samenwerken aan een decentraal assetmanagementsysteem, dat in eerste instantie wordt getest op intelligente elektronische apparaten voor onderstationautomatisering. Door de eerste tests hopen de projectpartners waardevolle inzichten te verwerven in hoe decentralisatie kan helpen bij het beheer van toekomstige netactiva. Bovendien zal het project het vermogen van netbeheerders testen om de netbeveiliging te handhaven zonder dat er hardwarewijzigingen nodig zijn.

In het licht van een evoluerende energiemarkt worden moderne DNB’s geconfronteerd met toenemende uitdagingen als gevolg van de decentralisatie van het distributienetwerk. Technologie die zich voorheen in fysieke onderstations bevond, inclusief bewakingsapparatuur, is nu verspreid over het distributienetwerk naarmate het aantal DER’s, inclusief wind, fotovoltaïsche (PV) en elektrische voertuigen (EV’s), toeneemt.

De gezamenlijke Energy Web-Stedin-oplossing omvat momenteel een beheersysteem dat elk distributiemiddel een veilige digitale identiteit toekent, verankerd op de reeds bestaande simkaart in elk activum. Cryptografisch ondertekende informatie en besturingssignalen en commando’s van de DSO kunnen vervolgens van en naar het activum worden verzonden, waardoor een gedecentraliseerd beheerd systeem mogelijk wordt door ervoor te zorgen dat elk activum werkt als een onafhankelijk punt van versleutelde beveiliging. De oplossing maakt gebruik van het besturingssysteem van Energy Web (EW-DOS) zonder dat extra hardware of swap-out vereist is.

READ  Dutch Mantell over Sasha Banks wordt vrijgegeven door WWE

“Simpel gezegd, de oude manier om energienetwerken te beheren is niet langer geschikt voor het doel”, zei Jesse Morris, CEO van Energy Web. “Dit komt deels doordat de aard van de activa die op het net worden ingezet aan het veranderen is, omdat we van een ’top-down’ energiesysteem naar een veel meer gedistribueerd systeem gaan. Naarmate de energieopwekking minder gecentraliseerd wordt, moeten we ons aanpassen door rekenkracht vanuit het midden van het netwerk te verspreiden, om de veiligheid en de zichtbaarheid van activa te vergroten. Deze decentralisatie zorgt voor nieuwe efficiëntie en creëert eenvoudigere routes voor hernieuwbare energiebronnen om te integreren met het traditionele netwerksysteem. ”

De oplossing zal in de toekomst nieuwe wegen voor consumenten mogelijk maken om diensten aan het net aan te bieden door digitale identiteiten af ​​te geven aan DER’s van consumenten, waardoor het mogelijk wordt voor aggregaties van consumenten/prosumenten om ondersteunende diensten te verlenen, zoals het terugleveren van energie aan het net van een energieopslagsysteem voor thuis of EV met behoud van het hoogste niveau van cyberbeveiliging. Met tal van mogelijkheden en programma’s die kunnen worden aangedreven door de gedecentraliseerde architectuur van Energy Web, heeft de integratie met Stedin het potentieel om de Nederlandse elektriciteitsmarkt en lokale economie te transformeren.

De oplossing heeft al verschillende proof-of-concept-tests ondergaan, en de ontwikkeling van het platform begint in oktober 2021. Op weg naar mainstream-implementatie ondergaat het product momenteel rigoureuze tests in een sandbox-omgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van echte energiebronnen. De verwachting is dat deze sandbox gedurende het eerste kwartaal zal draaien voordat de oplossing later dit jaar live gaat. In de toekomst kan het project worden aangepast voor elk ander energienetwerk in samenwerking met andere nationale DNB’s om de beveiliging en het beheer van activa te verbeteren.

READ  Nederlandse renner Van Vleuten pakt gele trui tijdens Tour de France dames

In reactie op de samenwerking zegt Arjen Zuijderduijn, Innovation lead bij Stedin: “Energienetwerken wereldwijd ondergaan in hoog tempo ingrijpende veranderingen. Nutsbedrijven, netbeheerders en consumenten worden geconfronteerd met voorheen ongeziene uitdagingen op het gebied van netbeveiliging, gezien de opkomst van gedecentraliseerde activa en de integratie van hernieuwbare energiebronnen – maar er zijn ook kansen om efficiëntere, toekomstbestendige en winstgevendere systemen te bouwen. Stedin is al jaren een voorstander van innovatie over het netwerk en decentralisatie vormt een centraal onderdeel van onze strategie om te moderniseren het landelijke net. We zijn verheugd om met Energy Web samen te werken en vooruitgang te boeken bij het implementeren van deze oplossing in onze informatie- en operationele technologiesystemen. ”

De samenwerking van Energy Web met Stedin markeert de vierde samenwerking met een grote netbeheerder die zich richt op de toekomst van de prestaties van het energienet, inclusief de digitalisering en integratie van gedistribueerde energiebronnen in de bredere energiemarkt. Naast het partnerschap met Stedin, is Energy Web momenteel bezig met de implementatie van zijn technologie door bedrijven, samen met de Australische overheid Project EDGE en De netbeheerder van Californië (CAISO)net zoals Elia E-Mobility Dashboard in Duitsland.

Over Energieweb

Energy Web is een wereldwijde, door leden aangestuurde non-profitorganisatie die de koolstofarme, klantgerichte energietransitie versnelt door het potentieel van open-source, digitale technologieën te ontketenen. Ons Energy Web Decentralized Operating System (EW-DOS) stelt elk energiebedrijf, eigendom van elke klant, in staat deel te nemen aan elke energiemarkt. De Energy Web Chain – ’s werelds eerste enterprise-grade, openbare blockchain afgestemd op de energiesector – verankert de EW-DOS tech stack. Het Energy Web-ecosysteem omvat toonaangevende nutsbedrijven, netbeheerders, ontwikkelaars van hernieuwbare energie, zakelijke energiekopers, IoT-/telecomleiders en anderen.

READ  Nederlanders bevelen pluimveehouders op om hun vogels op te sluiten, uit angst voor vogelgriep

Over Stedin

Stedin Groep, onder leiding van Stedin Holding NV, bestaat uit de elektriciteits- en gasnetbeheerders Stedin en Enduris die actief zijn in een groot deel van de provincie Zuid-Holland, in de provincies Utrecht en Zeeland en in delen van Noord-Holland en Friesland. Daarnaast biedt de groep onder de naam DNWG Infra diensten aan op het gebied van elektriciteits- en gasinfrastructuur. Samen zorgen we ervoor dat al onze klanten toegang hebben tot (duurzame) energie om te wonen, werken en ondernemen.

Media contact

Gavin Cahill
Sillion
[email protected]
+44 20 3858 7800

Een foto bij deze aankondiging is beschikbaar op: https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/e5bc871a-8607-47aa-982b-1d33092fe66c