april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shell in beroep tegen uitspraak Nederlandse rechter over emissiereducties

Royal Dutch Shell PLC bevestigde dinsdag dat het in beroep zou gaan tegen de uitspraak van de Nederlandse rechtbank en eiste dat Oil Carbon zijn CO2-uitstoot in een sneller tempo zou verminderen, omdat het onterecht geïsoleerd zou zijn.

Het energiebedrijf zei dat het werkte aan het vergroten van de omvang en snelheid van zijn plannen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar de uitspraak van de rechtbank hield geen rekening met de verplichtingen die het eerder dit jaar oplegde om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar minder CO2-uitstoot. Energie vanwege de tijd van proeven.

Na een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in hoger beroep, zal Shell naar verwachting haar CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. Shell zei op dat moment in hoger beroep te kunnen gaan, wat een tot twee jaar kan duren voor een proces, waarna hij in beroep kan gaan bij de Hoge Raad.

Milieugroepen hebben gezegd dat de zaak in overeenstemming is met de richtlijnen van de Verenigde Naties voor lidstaten die zich richten op emissiereductie, bedoeld om te voorkomen dat de mondiale temperatuur boven de 1,5 graad Celsius stijgt.

Een Nederlandse rechtbank heeft een groeiend onderzoek geoordeeld naar oliemaatschappijen die te maken hebben met emissies van overheden, investeerders en milieuactivisten. De druk op oliemaatschappijen om drastischer maatregelen te nemen om de milieu-impact van hun activiteiten en producten aan te pakken, is de afgelopen jaren toegenomen.

Aanklagers zeggen dat de uitspraak een precedent kan scheppen voor het blootstellen van oliemaatschappijen in andere rechtsgebieden om hun CO2-uitstoot aan te pakken.

READ  De debatleider zegt dat de vier partijen een volgende stap kunnen zetten in de vorming van het volgende Nederlandse kabinet

“We erkennen de noodzaak van dringende actie en versnellen onze overgang naar netto nul”, zei CEO Ben von Burton dinsdag. “Maar we gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen een bedrijf niet effectief is.”

In plaats daarvan, zei hij, vereist het veranderen van het energiesysteem een ​​duidelijk beleid en een geïntegreerde aanpak. aldus Van Bourdon.

Eerder dit jaar schetste Shell plannen om haar activiteiten op het gebied van elektriciteit en biobrandstoffen uit te breiden, waardoor de CO2-voetafdruk van energieproducten wordt teruggebracht tot 20% in 2030 en 100% in 2050. Ondertussen verwacht het bedrijf dat de olieproductie tussen de 1 en 2% per jaar zal dalen.

Na de uitspraak zei Shell dat het de plannen om zijn uitstoot te verminderen zou versnellen. Die plannen omvatten het afvangen en opslaan van koolstofdioxide en het toepassen van hernieuwbare elektriciteit op de locaties. Het bedrijf werkt samen met klanten om hun uitstoot te verminderen.

De Nederlandse hand van Friends of Earth, die de rechtszaak aanspande tegen de oliemaatschappij, zegt dat Shell’s beslissing om in beroep te gaan een “verkeerd signaal” afgeeft dat wijst op een gebrek aan inzet om klimaatverandering aan te pakken.

Dit verhaal is gepubliceerd zonder wijzigingen in de tekst van een draadbureaufeed wire

Abonneren Mint-nieuwsbrieven

* Vul het juiste e-mailadres in

* Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.

Mis nooit meer een verhaal! Blijf bij de munt en rapporteer. Download nu onze app !!