april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Reisuitgaven van Nederlandse reizigers overtreffen pre-pandemische niveaus

Nederlandse reizigers hebben tijdens het reizen in het derde kwartaal van 2022 ruim € 8,4 miljard uitgegeven, een stijging van negen procent ten opzichte van de zomer van 2019. Toeristen en zakenreizigers uit het buitenland gaven daarentegen bijna € 4,8 miljard uit tijdens hun bezoeken. naar het land afgelopen zomer.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de uitgaven voor internationale toeristen met vier procent gedaald ten opzichte van pre-pandemische niveaus, SchengenVisaInfo.com rapporten.

Internationale reizen werden in 2020 zwaar getroffen, aangezien de buitenlandse uitgaven van Nederlandse reizigers in deze periode 70 procent lager waren dan in de pre-pandemische niveaus. Alle uitgaande reizen vanuit Europa daalden in het derde kwartaal van 2020, aangezien er vanwege COVID-19 reisbeperkingen van kracht waren.

“In het derde kwartaal van 2022, toen de meeste reisbeperkingen al waren afgeschaft, bleven de uitgaven in de directe buurlanden onder het niveau van voor de pandemie, terwijl de uitgaven in landen als Italië, Frankrijk en Spanje zelfs hoger waren”, CBS legt uit.

De Nederlandse reizigersbestedingen zagen echter een sterke stijging in Frankrijk, Duitsland, Italië en België. Tijdens het derde kwartaal overtroffen de buitenlandse uitgaven het niveau van 2019, terwijl de uitgaven in Europese landen met 15 procent hoger waren dan het niveau van vóór de pandemie. De uitgaven buiten Europa waren 15 procent lager dan voor de pandemie.

Nederlandse reizigers gaven de hoogste bedragen uit in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en België, met de hoogste uitgaven in Duitsland (€ 1,2 biljoen) en € 446 miljoen in België. Daarentegen gaven reizigers uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal de meeste bedragen uit in Nederland.

READ  Rechtbank oordeelt dat huisvesting voor asielzoekers in Nederland ontoereikend is

Reizigers uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk waren de belangrijkste spenders in deze periode, gevolgd door Poolse bestedingen, die bestonden uit grensarbeiders die tijdens de seizoenen in Nederland werkten.

Bovendien gaven Duitse reizigers in het derde kwartaal € 2,3 biljoen uit, terwijl Belgische reizigers € 539,4 miljard uitgeven, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (€ 262,3 miljard) en Polen (€ 247,7 miljard).

Reizen behoort tot de top vijf van belangrijkste diensten binnen de internationale dienstenhandel en de totale handel in diensten is afgelopen zomer enigszins teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie.

In het derde kwartaal van 2022 piekte de Nederlandse dienstenexport op € 66 miljard euro terwijl de dienstenimport € 65,5 miljard waard was. Dit geeft aan dat, net als in 2021, zowel de uitvoer als de invoer van diensten met meer dan een vijfde hoger was.

Terwijl de export in het derde kwartaal van 2019 € 54,9 miljard bedroeg en de invoer € 54,8 miljard, werden die niveaus overtroffen door het niveau van 2022. Meer specifiek genereerde de export € 66 miljard in het derde kwartaal van 2022, terwijl de invoer € 65,5 miljard bedroeg.