december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rechtbank oordeelt dat huisvesting voor asielzoekers in Nederland ontoereikend is

De Nederlandse rechter heeft geoordeeld dat de opvang van niet-Oekraïense asielzoekers in Nederland ontoereikend is en heeft geëist dat de autoriteiten asielzoekers uit andere landen even goed behandelen als asielzoekers uit Oekraïne.

De uitspraak over de ontoereikende opvang van niet-Oekraïense asielzoekers is dinsdag 20 december gedaan door een rechter in Den Haag. SchengenVisaInfo.com rapporten.

Info Migrants legt uit dat de uitspraak van de Nederlandse rechtbank komt nadat de Nederlandse vluchtelingenorganisatie de staat heeft aangeklaagd wegens slechte en ontoereikende omstandigheden in opvangcentra voor migranten.

Na de situatie te hebben bekeken en alle factoren in overweging te hebben genomen, stond de Nederlandse rechtbank aan de kant van de vluchtelingenorganisatie. De rechter in de zaak zei dat de Nederlandse autoriteiten alle asielzoekers op dezelfde manier moeten behandelen, ongeacht hun land van herkomst.

De zaak werd in een eerste hoorzitting gewonnen door het vluchtelingenbureau. De staat ging echter in beroep. Nu heeft de tweede rechtbank het vluchtelingenbureau in het gelijk gesteld en was het ermee eens dat de huisvestingsomstandigheden in het opvangcentrum van het land niet voldeden aan de internationale normen.

Ondanks het nemen van een dergelijke beslissing, benadrukte de rechtbank dat de staat niet gedwongen kan worden om onmiddellijk meer maatregelen te nemen en dezelfde benadrukte dat er nu te weinig plaatsen zijn om asielzoekers volgens de normen op te vangen.

Volgens Info Migrants kampt Nederland momenteel met een landelijk woningtekort voor asielzoekers. Dezelfde bron benadrukte dat dit deels te wijten is aan personeelstekorten en benadrukte dat duizenden migranten in tijdelijke opvangcentra in het hele land hebben gewoond.

READ  Experts zeggen dat Nederlandse coronastrategie in strijd is met grondrechten

Onlangs maakte de Immigratie- en Naturalisatiedienst bekend dat het aantal asielzoekers in november 2022 is afgenomen ten opzichte van oktober van dit jaar.

Uit gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijkt dat in november 2022 in totaal 4.484 asielzoekers een aanvraag hebben ingediend. Dat is een lichte daling ten opzichte van oktober 2022, toen het land 4.756 asielaanvragen registreerde.

In november 2022 bedroeg de totale asielinstroom (het totaal van eerste en herhaalde asielaanvragen en nareizigers bij de asielzoekers) 4.484. Dit is een daling ten opzichte van de vorige maand: in oktober was dit aantal 4.756,luidt de verklaring van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Wat het totale aantal aanvragen betreft, maakte de Immigratie- en Naturalisatiedienst bekend dat het land tot eind november 32.315 eerste asielaanvragen registreerde. Hetzelfde onthulde dat de top vijf van landen van degenen die hun eerste asielaanvragen in november hebben ingediend, Syrië, Jemen, Türkiye, Algerije en Somalië zijn.