april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Proces Amanda Todd hoort van Nederlandse politie-onderzoeker

Een Nederlandse politie-onderzoeker getuigde vrijdag over computers en andere technologie die in beslag zijn genomen uit een woning in Nederland tijdens de juryrechtspraak van een man die wordt beschuldigd van sextorting van Port Coquitlam-tiener Amanda Todd.

De Nederlandse staatsburger Aydin Coban heeft zich niet schuldig gemaakt aan afpersing, intimidatie, het lokken van kinderen en het bezit van kinderporno.

Marten Busstra, die bij een team was dat kindermishandeling onderzocht, vertelde de rechtbank over een laptop en desktopcomputer die in beslag werd genomen uit een bungalow waar Coban in januari 2014 was gearresteerd.

Busstra getuigde over hoe de politie stappen onderneemt om kopieën te maken van gegevens die zijn gevonden op apparaten die ze in beslag nemen als onderdeel van een zoektocht naar mogelijk bewijs.

“We openen de computer om te zien of we opslagapparaten kunnen vinden, schijven, die gegevens zouden kunnen bevatten die relevant kunnen zijn voor de zaak”, getuigde hij. “We werken altijd met kopieën van gegevens, nooit met de originelen… zodra we daar een succesvolle kopie van kunnen maken, worden deze (de originele apparaten) opgeslagen in een specifieke tentoonstellingsruimte.”

De rechtbank heeft gehoord over een aantal items die in beslag zijn genomen uit de bungalow, waaronder een paspoort met de naam Aydin Coban dat werd gevonden in een stereo-installatie, samen met contant geld en een harde schijf.

Tijdens een kruisverhoor vertelde Busstra aan de rechercheurs dat ze bewijs hadden gevonden op de laptop van iemand die de computer gebruikte in de uren voor de inbeslagname.

“Ik herinner me dat ik heb gecontroleerd hoe lang deze laptop online was of opgestart, actief was”, zei Busstra. “Toen ik de geschiedenis las, vond ik een paar commando’s en op basis van deze informatie zou ik zeggen dat de commando’s werden ingevoerd in de laatste uren voor de aanval.”

READ  Drie Nederlandse soldaten neergeschoten buiten Indiana Hotel, twee in kritieke toestand

Busstra vertelde de rechtbank dat hij wist dat digitale onderzoekers een aantal weken voor de huiszoeking de bungalow waren binnengegaan en op sommige apparaten geheime monitoringsoftware hadden geïnstalleerd, die wordt beschreven als “keylogger” -software.

Toen hem echter werd gevraagd of leden van hetzelfde team de bungalow voor hem opnieuw waren binnengegaan in de nacht van de zoektocht om de software te verwijderen, zei Busstra: “Ik herinner me dat niet.”

Hij vertelde de rechtbank dat het enige wat hij zich herinnerde was dat hij de bungalow werd binnengeroepen en een collega ontmoette ‘die ook de enige persoon in de bungalow was’.

The Crown heeft gezegd dat Todd het slachtoffer was van een aanhoudende campagne van online sextortion van 12 tot 15 jaar. Ze beweren dat iemand met 22 nepaccounts expliciete foto’s van de tiener probeerde te gebruiken als hefboom om haar ertoe te brengen online seksuele handelingen te verrichten, en wanneer ze niet voldeed, zou links naar de afbeeldingen naar familie, vrienden en anderen sturen.

Todd stierf in 2012 op 15-jarige leeftijd door zelfmoord, nadat hij een video had gedeeld met beschuldigingen van pesten en chantage.

De raadsman van Coban heeft gezegd dat deze zaak gaat over de vraag of de Kroon kan bewijzen wie er achter de berichten zit die naar Todd zijn gestuurd.

Het proces gaat volgende week verder.