juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bessentelers stappen over op full led verlichting

Nederlandse bessentelers stappen over op full led verlichting

Signify gaat dit najaar Kwekerij Loos voorzien van 2,1 hectare led-verlichting. Op haar locaties in Moerstraten en Lepelstraat – beide gelegen in Noord-Brabant – heeft de teler gekozen voor Philips GreenPower LED toplighting compact in combinatie met bloeilampen. Met deze investering stapt de kwekerij in minder dan een jaar over op een full led-installatie, waarmee ze een energiebesparing van circa 40% kan realiseren. Vorig jaar maakte het al gedeeltelijk de overstap naar led-verlichting en dat is een succes. Met de huidige hoge energieprijzen hoefde het Brabantse bedrijf niet lang na te denken over de volgende stap.

Met deze investering in kweeklampen verstevigt Kwekerij Loos haar positie in de markt. “Je hebt telers die vroeg op de markt willen zijn en je hebt telers die jaarrond willen leveren”, vertelt eigenaar Arno Loos. Zelf valt hij in de laatste categorie en is daarmee een van de weinige jaarrond aardbeientelers in Nederland. “We verkopen grote hoeveelheden aardbeien via machines”, legt hij uit. “Dit doen we op zestien verschillende locaties in steden en ziekenhuizen.”

Grote boost voor lichtopbrengst
Als leverancier is het belangrijk om deze machines gevuld te hebben. Daarom besloot Kwekerij Loos in 2005 om zich te gaan focussen op jaarrondproductie, waarmee het bedrijf een van de pioniers in de aardbeienteelt werd. Dat gebeurde toen nog geheel met behulp van SON-T verlichting. Ruim vijftien jaar later heeft Kwekerij Loos samen met Signify in één teeltgebied de overstap gemaakt naar Philips LED. “In deze kas van 9.000 vierkante meter hadden we een veel lagere lichtopbrengst. Dat betekende dat we een belangrijke stap in de goede richting konden zetten door Philips LED te introduceren en tegelijkertijd energie te besparen.”

READ  Sommige Nederlandse regio's bereiken mogelijk een hoger risiconiveau op de coronaviruskaart

In de overige teeltcompartimenten had Kwekerij Loos al een hogere lichtopbrengst. “Met de huidige energieprijzen ga je kijken hoe je je teeltpraktijk zo efficiënt mogelijk kunt maken”, zegt Loos. “Je zult snel ontdekken dat led-verlichting de beste oplossing is. In ons geval besparen we zo’n 40% aan energie ten opzichte van onze vorige opstelling. Als de huidige energieprijzen aanhouden, wat natuurlijk niet te hopen is want we kunnen onze investering in drie tot vier jaar terugverdienen.”

Het optimale licht voor aardbeienplanten
Op beide teeltlocaties heeft Kwekerij Loos gekozen voor een opstelling met Philips GreenPower Toplighting compacte en bloeiende lampen. Het bedrijf is blij met deze combinatie: “De planten groeien makkelijker”, zegt Loos. “Ook waren we op zoek naar een lichtspectrum met meer verrood en wat groen licht. De toevoeging van verrood licht aan het gebruikelijke rood/blauwe spectrum bevordert de verlenging van bladstelen en trossen in de winterperiode. Met het nieuwe FR_5 spectrum ,,We zijn in staat om een ​​optimaal lichtniveau voor aardbeienplanten te realiseren. Op die momenten dat we geen verrood licht nodig hebben, kunnen we deze lampen uitschakelen.”

Hierdoor heeft Loos een betere controle, uniformiteit van het gewas en besparing van energie. Een groot voordeel is volgens Peer Hermans, Plant Specialist bij Signify, dat de nieuwe lampen eenvoudig te installeren zijn. “Wat dat betreft is Philips GreenPower Toplighting compact een 1-op-1 vervanger van SON-T. Een verschil is dat LED nauwelijks stralingswarmte afgeeft. In bepaalde periodes van het jaar is dat een groot voordeel, maar op andere momenten . het vormt ook een uitdaging.” Afgelopen winter was de kwaliteit van het product van Kwekerij Loos erg goed, waardoor ze het vertrouwen hadden om volledig over te stappen op LED.

READ  Stedin, de Nederlandse distributienetbeheerder, kondigt samenwerking aan met Energy Web om de toekomst van vermogensbeheer te verkennen

Het lichtniveau en de productie verhogen
Met dezelfde hoeveelheid lampen verhoogt Kwekerij Loos het lichtniveau van 195 naar 220 mol per vierkante meter. “We voorzien een toename van de productie, maar hoeveel moet nog blijken”, zegt Loos. In totaal wordt in september of oktober door installatiepartner Hortipar 2,1 hectare kassen voorzien van de LED-verlichting. Signify was de logische keuze voor Kwekerij Loos. “Signify is een betrouwbare partner met een bewezen staat van dienst. Na een eerste succesvolle installatie hebben we het volste vertrouwen in het bedrijf. De mogelijkheden en het kleurenspectrum van Signify passen uitstekend bij ons.”

Voor meer informatie:
Betekenen
Daniele Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture
[email protected]
www.philips.com/horti