april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Online tentoonstelling – Jemen door een Nederlandse lens

Online tentoonstelling – Jemen door een Nederlandse lens

Noord-Jemen; Een hooglandregio die vaak in het nieuws komt als centrum van het Houthi-regime, heeft een politieke, sociale en intellectuele geschiedenis die meer dan een millennium omspant. De tentoonstelling toont enkele bevindingen van het Early Modern State Development in Yemen Project, gevestigd aan de Universiteit Leiden, op basis van de unieke Jemenitische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UPL). De tentoonstelling laat zien hoe onderzoekers manuscripten, kaarten en foto's gebruiken om de complexe geschiedenis van het land te reconstrueren.

Een kaart van Jemen gepubliceerd in een reisboek van de Deense Karsten Niebuhr (1733-1815).

De Universitaire Bibliotheken Leiden beschikken over een grote collectie materiaal gerelateerd aan Jemen. Deze materialen, waaronder manuscripten, kaarten en foto's, stellen onderzoekers in staat gedetailleerd inzicht te krijgen in de geschiedenis van vooral Noord-Jemen, dat vanaf de tiende eeuw na Christus werd geregeerd door de Zaydis, een sjiitische sekte. De Zaydi's behielden niet alleen een veerkrachtige positie in het licht van verschillende uitdagingen, waaronder twee Ottomaanse veroveringen, maar behielden en ontwikkelden ook een rijk intellectueel erfgoed. De Universitaire Bibliotheken Leiden verzamelen al sinds de zestiende eeuw Jemenitische handschriften en vormen daarmee een van de oudste erfgoedcollecties van Europa. De tentoonstelling 'Jemen Through the Dutch Lens' presenteert een aantal van deze materialen.

Een commentaar op de leer van Imam al-Hadi Illah al-Haq, de grondlegger van de Zaydi Imamate in Jemen.

Een ander kenmerk van de Jemen-collectie zijn foto's en verslagen van Nederlandse bezoekers aan de regio. Twee prominente figuren die de regio bezochten, konden op inzichtelijke wijze de transformatie ervan vanuit de premoderne samenleving observeren. De ene was Cornelis Adriaens, de Nederlandse commissaris in Jeddah, en de andere was Jelius Fleeringa, een ingenieur die door de Jemenitische regering was uitgenodigd om de haven van Hodeidah te renoveren. Ze gingen niet alleen in gesprek met moslims, maar ook met de plaatselijke joodse gemeenschap. Hun foto's, brieven en rapporten geven een uniek inzicht in de Jemenitische samenleving en politiek in de jaren dertig.

READ  Nederlandse wekelijkse struma-infecties naar 530.000; Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe

Vroegmodern staatsontwikkelingsproject in Jemen

Het Early Modern State Development in Yemen-project, gefinancierd door het Horizon-2020 Marie Skłodowska-Curie Actions-programma, bestudeert de ontwikkeling van de Zaydi-gemeenschap en -staat in Noord-Jemen. Op basis van Jemenitische collecties in de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden onderzoekt het de transformatie van de Zaydi-instellingen en het denken tijdens de politieke transitie. Deze tentoonstelling toont enkele bevindingen van het project.

  • Hudge Hudg
  • Een biografie van een zestiende-eeuwse Ottomaanse gouverneur in Jemen. Het eerste Gemini-handschrift in de Leidse Bijzondere Collecties. [Or. 477]
  • Joodse kinderen in Sanaa

/openbare uitgave. Deze inhoud, geleverd door de oorspronkelijke organisatie/auteur(s), kan tijdsspecifiek zijn en worden bewerkt voor duidelijkheid, stijl en lengte. Mirage.News neemt geen zakelijke standpunten of partij in, en alle meningen, standpunten en conclusies die hierin worden uitgedrukt zijn uitsluitend die van de auteur(s). Bekijk hier volledig.