juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oekraïne zet Nederlanders uit Kabul

Oekraïne zet Nederlanders uit Kabul

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba zei op Twitter dat Oekraïne het Nederlandse volk uit Kabul heeft verdreven. De Afghaanse hoofdstad viel zondag in handen van de Taliban. Vanuit het paleis van de kanselier vierde de extremistische organisatie hun overwinning.

“Oekraïense vliegtuigen gestationeerd in Afghanistan hebben burgers uit Oekraïne, Nederland, Kroatië, Wit-Rusland en Afghanistan uit Kabul gehaald. Ze zijn nu veilig. We zullen onze mensen niet in de steek laten en anderen helpen.

Hij zei niet hoeveel mensen er uit Kabul zijn gered. Ook is onduidelijk of de betrokken Nederlanders diplomatiek personeel zijn of werkzaam zijn bij hulporganisaties.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde aan het ANP dat de Nederlandse ambassade in Kabul zondagochtend vroeg was geëvacueerd en was verhuisd naar een locatie in de buurt van de luchthaven. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Cock zei vorige week te hopen dat de ambassade zo open mogelijk zou blijven, maar er werden regelingen getroffen voor ontruiming.

Minister van Defensie Ank Bijleveld zei dat Nederland een vliegtuig naar Kabul had gestuurd om Nederlanders op te halen. Ze zei dat er meer aan de hand was, maar wilde geen details geven, meldt de NOS.

Ondertussen heerste er chaos op de luchthaven van Kabul toen duizenden mensen probeerden het land te verlaten.

READ  Dutch Bros Inc (BROS) overtrof de winstverwachtingen met sterke prestaties in het eerste kwartaal van 2024