juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alexandra Cloherty en Mohamed Jui Bar hebben de Nederlandse Famlab-finale gewonnen

Alexandra Cloherty en Mohamed Jui Bar hebben de Nederlandse Famlab-finale gewonnen

Zoals alle concurrenten mocht Cloherty geen dia’s gebruiken in zijn toespraak. Woorden en een op maat gemaakte slip, een zwart gevuld hiv-virus en een plastic vuilniszak mochten in haar koffer. De scheidsrechter, die na 20 minuten wikken en wegen tot de conclusie kwam, prees Alexandra voor de duidelijkheid waarmee ze een lastige kwestie presenteerde. Volgens juryvoorzitter Lisa Garnett “kon ze echt contact maken met het publiek en toonde ze veel energie en enthousiasme”. Winnaar Famlab 2020.

Naast Lisa bestaat de jury uit Ruchi Bansal van de University of Twentieth, Jim Johnson, hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist, en Siel van Herverton van Wageningen University. Het evenement werd georganiseerd door TU/e ​​Scientific Information Officer Barry Fitzgerald.

Cloherty’s onderzoek richt zich op een beter begrip van automatisering, het natuurlijke mechanisme waarmee ons lichaam zich heeft ontwikkeld om virussen te ‘vertragen’. Alexandra: “Net als onze huizen verzamelen cellen allerlei soorten materiaal. Maar wanorde met cellen bevat virussen. Cellen gebruiken automatisering om deze virussen te verzamelen, af te breken en te verwijderen. Net zoals mensen dat doen als we ons huis schoonmaken. Door autonomie te begrijpen, kunnen we het definiëren door ons lichaam te helpen ziekten zoals HIV te bestrijden. ”

READ  Waarom geven niet-joodse Nederlandse ouders hun kinderen joodse namen?