mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nieuwe Nederlandse coach Koeman keert terug naar traditionele tactiek

AMSTERDAM: De nieuwe Nederlandse coach Ronald Koeman zegt dat hij zal terugkeren naar de traditionele Nederlandse manier van spelen nadat voorganger Lous van Gaal de gevoeligheden van streek maakte door de aanpak van het team te veranderen tijdens zijn ambtstermijn.

Koeman, die vorig jaar al was benoemd tot opvolger van Van Gaal, werd maandag op een persconferentie officieel onthuld en zei dat hij weer een team met vier verdedigers zou opstellen, in plaats van de drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers die Van Gaal voorkeur had gehad in de afgelopen 18 maanden.

“In principe gaan we terug naar het systeem dat we voorheen speelden”, zegt Koeman, die eerder van 2018 tot 2020 bondscoach van Nederland was voordat hij abrupt naar Barcelona vertrok. “Ik zal wel eens van systeem veranderen, maar we zullen het basisprincipe van vier verdedigers volgen.”

Nederlandse gevoeligheden over tactiek waren geïrriteerd toen Van Gaal de traditionele 4-3-3-benadering verliet voor een meer tegenaanval.

Van Gaal hield vol dat dit de enige manier was om wereldkampioen te worden, maar Koeman zei dat hij tijdens het kijken naar het WK in Qatar soms het gevoel had dat er misschien wat meer flexibiliteit in de Nederlandse aanpak en tactische opzet had gezeten.

Nederland werd vorige maand in de kwartfinales uitgeschakeld door uiteindelijke winnaar Argentinië.

Koeman, die in maart 60 wordt, zei dat hij de kwestie al met enkele spelers had besproken. “Je moet ze vragen wat ze ervan vinden.”

Op de vraag of hij met Van Gaal had gesproken, die altijd al na het WK zou vertrekken, antwoordde Koeman: “Nee. Ik heb het niet gedaan en dat vind ik ook niet interessant. Ik heb mijn eigen ideeën en ervaring. Ik denk niet dat het nodig is.”

READ  Nederlandse chauffeurs plannen grootschalige rechtszaak tegen Renault wegens fraude met dieselemissies

Koeman zei dat hij op trofeeën zou jagen, te beginnen met de Nations League in juni. Nederland is gastheer van het eindtoernooi van vier teams, tegen Kroatië, Italië en Spanje.

Maar zijn eerste wedstrijd die weer de leiding heeft, is een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk in Parijs op 24 maart.

Gepubliceerd in Dawn, 24 januari 2023