juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse verzekeraars schatten $ 566M stormverliezen als Europese rekening nadert $ 3,4B

Nederlandse verzekeraars schatten $ 566M stormverliezen als Europese rekening nadert $ 3,4B

De Nederlandse Verzekeringsvereniging Verbond van Verzekeraars heeft voorspeld dat de verzekerde schade veroorzaakt door de drie stormen die Nederland de afgelopen week hebben getroffen, boven de € 500 miljoen zal uitkomen ($ 566,2 miljoen).

Het in Keulen gevestigde actuariële adviesbureau Meyerthole Siems Kohlruss heeft ook zijn prognose voor verzekerde verliezen als gevolg van de drie stormen in Duitsland verhoogd tot € 1,6 miljard. De nieuwste storm Franklin, in Duitsland Antonia genaamd, voegt nog eens € 200 miljoen toe aan de Duitse rekening, voorspelde het bedrijf.

Opgeteld bij de verliezen in het VK van ten minste £ 425 miljoen en tot dusverre niet gerapporteerde schattingen in België en Frankrijk, zal het totale verzekerde verlies waarschijnlijk meer dan 3 miljard ($ 3,4 miljard) bedragen.

De VVV zei dat de stormen Dudley (Ylenia), Eunice (Zeynep) en Franklin (Antonia) allemaal grote schade aanrichtten aan privé-eigendommen en dat alleen al in Nederland vier mensen omkwamen.

De vereniging zei dat er de komende dagen ook verdere schade kan zijn, omdat bomen en takken die tijdens de eerdere stormen zijn verzwakt, worden getroffen door verdere sterke windstoten. Hierdoor zal de eindafrekening waarschijnlijk hoger uitvallen dan de huidige schatting van € 500 miljoen.

De grootste schade werd opgetekend in de provincies Noord en Zuid-Holland.

Over de escalerende Duitse verliezen zei Onnen Siems, directeur van MSK: “Het stormveld van de Antonia-laag (internationale naam Franklin) doorkruiste Duitsland in de nacht van 20 op 21 februari 2022 en veroorzaakte verzekerde verliezen van € 200 miljoen. De hoogste windsnelheden werden gemeten bij het passeren van het koufront, in verband met buien en hevige neerslag. Dit eindigt een week met drie schadelijke stormen op rij. De wind is nog niet helemaal gaan liggen, maar de piekwaarden van de afgelopen dagen worden niet meer gehaald.”

READ  "Roep eerst je eigen Nederlandse fans op!"- F1 Twitter bestempelt Max Verstappen als hypocriet voor het plaatsen van een bericht tegen online misbruik

Dhr. Siems wees erop dat de reeks stormen in zo’n snelle opeenvolging ongekend is in Duitsland.

“In de weerrecords, die meer dan 50 jaar teruggaan, is er in Duitsland nog nooit zo’n reeks stormen geweest… de recordstormwinter van 1989/1990 was een uitzondering. Toen waren het twee diepdruksystemen die Duitsland snel achter elkaar met schade troffen. Vivian werd door Wiebke zo op de voet gevolgd dat het niet mogelijk was om de door de gebeurtenis veroorzaakte schade precies te scheiden. Samen zorgden de twee stormen voor € 800 miljoen schade voor Duitse verzekeraars. In de huidige termen is dit ongeveer € 2 miljard’, zei dhr. Siem.

“Als je de huidige reeks stormen en de ‘stormzusters’ Vivian en Wiebke uit 1990 buiten beschouwing laat, waren alle andere stormen in Duitsland in de afgelopen 50 jaar uitsluitend unieke gebeurtenissen”, voegde hij eraan toe.

Dhr. Siems zei dat vanuit een breder Europees perspectief de stormen Lothar en Martin in december 1999 ook een uitzondering waren. Lothar veroorzaakte vooral schade in Baden-Württemberg en Beieren, terwijl Martin via Frankrijk en Zwitserland een zuidelijker pad bewandelde.

“Het totale schadebedrag van € 1,6 miljard voor Ylenia, Zeynep en Antonia wordt ruimschoots overschreden door individuele stormgebeurtenissen zoals Kyrill in 2007, maar het vertegenwoordigt nog steeds een turbulent begin van het schadejaar 2022. De verzekeringsbranche kan hiermee omgaan omvang goed. Het jaar is echter nog jong en verdere storm- of overstromingsgebeurtenissen zouden de divisie in het rood kunnen zetten zoals in het voorgaande jaar, “concludeerde dhr. Siem.