april 18, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse uitgeverij herdrukt Rushdie’s ‘Satanic Verses’

De Nederlandse uitgever van Salman Rushdie, Pluim, gaat ouder werk van de auteur herdrukken en opnieuw publiceren, waaronder zijn bekendste en meest controversiële boek “The Satanic Verses”, meldde de uitgever op Twitter. De bekende auteur is van de beademing af nadat hij vrijdag in de Verenigde Staten is neergestoken.

Pluim zal in februari volgend jaar de vertaling van Rushdie’s nieuwe roman ‘Victory City’ publiceren. Daarnaast zal de uitgever ervoor zorgen dat “Midnight’s Children”, “The Satanic Verses” en “Joseph Anton” zo snel mogelijk weer verkrijgbaar zijn. “Zeker nu is het belangrijk dat zijn werk gelezen kan worden”, schreef Pluim.

De Brits-Indische schrijver is vrijdag 10 keer gestoken door een man met een mes vlak voor een lezing in Chautauqua, New York. Deze man is gearresteerd. Zijn motief is nog niet duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat de aanslag iets te maken heeft met het doodvonnis, of fatwa, dat Rushdie eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini heeft uitgesproken nadat The Satanic Verses voor het eerst werd gepubliceerd. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk beschouwd.

Nederlandse politici veroordeelden de gebeurtenis als ‘gruwelijk’. Premier Mark Rutte schreef: “Geschokt toen hij hoorde van de verschrikkelijke aanval op Salman Rushdie. Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij zijn fundamentele recht op vrije meningsuiting uitoefende.”

Uitgeverij Pluim liet ook weten ontstemd te zijn over de aanval op de auteur. “Salman Rushdie is een groot schrijver met een uitgebreid oeuvre. Zijn magisch-realistische romans weerspiegelen onze samenleving. Hij gebruikt alle middelen die de literatuur hem biedt. Als zijn werk aanleiding geeft tot zo’n misdaad, stopt het denken. We hopen op een spoedig herstel”, aldus de uitgever.

READ  De Nederlandse teeltfabriek staat ter beschikking van de Canadese boer