april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse start-ups trokken in 2021 € 5,3 miljard aan investeringen aan, in totaal een verdrievoudiging in 2020

Investeringen in Nederlandse start-ups nemen toe, vooral omdat er steeds vaker grotere financiële deals plaatsvinden. Volgens onderzoek van de Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl is er vorig jaar in totaal 5,3 miljard euro aan durfkapitaal naar snelgroeiende startende bedrijven gegaan. Dat is ruim drie keer zoveel als de 1,7 miljard euro in 2020, en dat was al een stijging ten opzichte van 2019.

Meerdere grote financieringsrondes hebben geleid tot een forse stijging van de investeringen. In 2020 waren er slechts twee rondes van meer dan 100 miljoen euro, terwijl dat er vorig jaar negen waren. Tot de begunstigde bedrijven behoren onder meer de Amsterdamse betalingsdienstaanbieder Mollie, softwarebedrijf Messagebird en online supermarkt Picnic, die elk honderden miljoenen euro’s hebben ingezameld. De sterke groeitrend zal naar verwachting dit jaar doorzetten.

Vooral grote buitenlandse investeringspartijen, voornamelijk uit de Verenigde Staten, hebben de afgelopen jaren interesse getoond in investeringen in Nederlandse start-ups met fondsen die zijn gecreëerd. Volgens de onderzoekers zijn er ook steeds meer bedrijven in Nederland die zowel qua omvang als groei in aanmerking kunnen komen voor een grote investeringsronde.

Ook de duidelijke onbalans in de herkomst van kapitaal in de starterssector baart zorgen. Te midden van al deze interesse van buitenlandse investeerders is het percentage investeringen afkomstig van Nederlandse investeerders verder gedaald. Volgens de onderzoekers betekent dit dat bijvoorbeeld Nederlandse beleggers en pensioenfondsen relatief weinig invloed hebben op de groei en innovatie in hun thuismarkt. En dat zal profiteren van het behaalde rendement, vooral in het buitenland.

Ook accountantskantoor KPMG, bedrijfsanalysebureau Dealroom.co en diverse andere organisaties waren bij het onderzoek betrokken.

READ  Dutch Vintage Pop Duo DONNA BLUE Share nieuwe single, 'The Beginning'