mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse regering kondigt nationale lock-out aan te midden van Omicron-opstand

Landen in heel Europa zijn overgegaan tot het reactiveren van drastische maatregelen om de nieuwe golf van Govt-19-infecties, veroorzaakt door de zeer besmettelijke Omigran-variant, in te dammen, inclusief de nieuwe landelijke uitsluiting die door de Nederlandse regering is ingevoerd.

Scholen, universiteiten en alle niet-essentiƫle winkels, bars en restaurants in Nederland zijn vanaf zondag tot en met 14 januari gesloten, zei demissionair minister-president Mark Rutte zaterdagavond.

Bewoners mogen slechts twee bezoekers ontvangen als vier mensen zijn toegestaan, behalve met Kerstmis en Nieuwjaar, zei hij.

“Nederland gaat vanaf morgen opnieuw op slot”, zei Rutte, eraan toevoegend dat “deze stap onvermijdelijk is vanwege de vijfde golf veroorzaakt door de Omigron-variant.”

Mark Rutte (Chris J. Radcliffe / PA)

Voorafgaand aan de Nederlandse aankondiging hebben voorzichtige ministers in Frankrijk, Cyprus en Oostenrijk de reisbeperkingen aangescherpt.

Parijs annuleert zijn nieuwjaarskrakers.

Denemarken sloot theaters, concertzalen, pretparken en musea.

Ierland legde om 20.00 uur een avondklok in voor pubs en bars en beperkte deelname aan binnen- en buitenevenementen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei zaterdag dat de omigran-variant van het coronavirus in 89 landen was ontdekt, en dat het aantal gevallen van Covid-19 gerelateerd aan deze variant elke 1,5 tot 3 dagen verdubbelde in gebieden waar was een lokale verspreiding, niet alleen overzeese infecties.

Een vrouw steekt een gracht over in Amsterdam (Peter Djong / AB)
Een vrouw steekt een gracht over in Amsterdam (Peter Djong / AB)

De WHO merkte op dat belangrijke vragen over Omicron niet zijn beantwoord, waaronder hoe effectief de huidige Covit-19-vaccins ertegen zijn en of deze variant bij veel geĆÆnfecteerde personen ernstige ziekten kan veroorzaken.

Het “aanzienlijke groeivoordeel” van Omicron ten opzichte van de deltavariant is dat de nieuwe variant binnenkort de delta zal inhalen als de dominante vorm van het virus in landen waar het zich verspreidt, aldus de VN-gezondheidsorganisatie.

READ  Binnen de Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel's aanval op tienermeisjes

In Nederland, waar naar verwachting zaterdag een regeringsvergadering zal plaatsvinden, hebben strengere beperkingen ervoor gezorgd dat winkeliers zich concentreren op winkelcentra in Nederlandse steden, uit angst dat dit de laatste kans is om kerstcadeaus te kopen.

De gemeente Rotterdam twitterde dat de havenstad “te druk is in het centrum” en riep mensen op om “niet naar de stad te komen”.

De belangrijkste winkelstraat van Amsterdam werd gewaarschuwd voor drukte en mensen werden aangespoord om de regels van het Corona-virus te volgen.