Rotterdam Mexico Een Nederlandse rechtbank heeft een Australisch verzoek om uitlevering goedgekeurd van het hoofd van een Aziatisch drugssyndicaat dat werd vergeleken met de Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman.
Tse Chi Lope, een in China geboren Canadees, werd in januari op verzoek van de Australische politie op de luchthaven Shipol in Amsterdam gearresteerd op weg naar Canada vanuit Taiwan.
De verdediging zei dat het in beroep zou gaan en dat de zaak zou worden beslist door de Hoge Raad. De uiteindelijke beslissing over de overdracht wordt genomen door de Nederlandse overheid.
Che, die naar verluidt een drugssyndicaat leidde dat de handel in kristalmethamfetamine in Azië en de Stille Oceaan domineert, zegt dat hij geen drugsbaron is. Hij ontkende de aantijgingen en drong aan op arrestatie, nadat de Australische autoriteiten hem met een vlucht met parkeerplaats in Amsterdam vanuit Taiwan naar Canada hadden gedeporteerd, zodat hij kon worden vastgehouden in Nederland, dat een zeer gunstig uitleveringsverdrag heeft met Australië.
Tse verscheen vrijdag niet voor de rechtbank. Hij zit in een zwaarbeveiligde gevangenis in afwachting van een hoger beroep. “De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat als er een probleem is met deze overdracht, dit in Australië zelf zal worden onderzocht”, zei de advocaat van Chavez. “We gaan nu met onze zaak naar de Hoge Raad in Nederland.”
Het is niet duidelijk wanneer het hoger beroep door de Hoge Raad wordt behandeld. Een eventuele overdracht zal naar verwachting maanden duren.
De rechters drongen erop aan dat als het Hooggerechtshof de uitlevering goedkeurt, Australië er eindelijk zeker van moet zijn dat Tse geen levenslange gevangenisstraf zal krijgen zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.
REUTERS
More Stories
3 redenen waarom de MotoGP in San Marino zo populair is!
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld