april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechtbank zegt dat beschuldigde Aziatische drugsbaron kan worden uitgeleverd aan Australië, Europa News & Top Stories

Rotterdam Mexico Een Nederlandse rechtbank heeft een Australisch verzoek om uitlevering goedgekeurd van het hoofd van een Aziatisch drugssyndicaat dat werd vergeleken met de Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman.

Tse Chi Lope, een in China geboren Canadees, werd in januari op verzoek van de Australische politie op de luchthaven Shipol in Amsterdam gearresteerd op weg naar Canada vanuit Taiwan.

De verdediging zei dat het in beroep zou gaan en dat de zaak zou worden beslist door de Hoge Raad. De uiteindelijke beslissing over de overdracht wordt genomen door de Nederlandse overheid.

Che, die naar verluidt een drugssyndicaat leidde dat de handel in kristalmethamfetamine in Azië en de Stille Oceaan domineert, zegt dat hij geen drugsbaron is. Hij ontkende de aantijgingen en drong aan op arrestatie, nadat de Australische autoriteiten hem met een vlucht met parkeerplaats in Amsterdam vanuit Taiwan naar Canada hadden gedeporteerd, zodat hij kon worden vastgehouden in Nederland, dat een zeer gunstig uitleveringsverdrag heeft met Australië.

Tse verscheen vrijdag niet voor de rechtbank. Hij zit in een zwaarbeveiligde gevangenis in afwachting van een hoger beroep. “De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat als er een probleem is met deze overdracht, dit in Australië zelf zal worden onderzocht”, zei de advocaat van Chavez. “We gaan nu met onze zaak naar de Hoge Raad in Nederland.”

Het is niet duidelijk wanneer het hoger beroep door de Hoge Raad wordt behandeld. Een eventuele overdracht zal naar verwachting maanden duren.

De rechters drongen erop aan dat als het Hooggerechtshof de uitlevering goedkeurt, Australië er eindelijk zeker van moet zijn dat Tse geen levenslange gevangenisstraf zal krijgen zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.

READ  Prinses Amalia hoopt studieplannen komende maanden bekend te maken - Royal Central

REUTERS