juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechtbank oordeelt Dos Santos in zaak olie-eigendom – advocaten

LONDEN, 27 juli (Reuters) – Een Nederlandse rechtbank heeft beslist in het voordeel van een belang van een half miljard dollar in de Portugese oliemaatschappij Kalpi, die gelieerd is aan de eerste dochter van Angola, Isabel dos Santos. De openbare aanklagers voor het Zuidwest-Afrikaanse land moeten worden overgedragen aan Angola. Dat heeft de oliemaatschappij dinsdag bekendgemaakt.

Doss Santos, de zakenmagnaat die de rijkste vrouw van Afrika werd, leidde van 2016 tot 2017 het oliebedrijf Sonangola, waarmee een einde kwam aan de vier decennia durende heerschappij van haar vader.

De verwerving van de aandelen was “bezoedeld door onrechtmatigheid, mevrouw Isabel dos Santos … hielp een buitengewoon financieel gewin te behalen voor Sonangol’s schade, en als gevolg daarvan, de staat Angola”, door de advocaten van Sonangol aangehaald als internationale arbiter.

Vertegenwoordigers van Dos Santos reageerden niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar.

Terwijl de COVID-19-epidemie haar ernstige schulden escaleert, mislukken pogingen om de verouderde olie-infrastructuur te verbeteren, aangezien Angola de inkomsten probeert te verminderen. Dos Santos was het middelpunt van een regeringsoorlog om eigendommen terug te vorderen.

Dos Santos ontkende elke betrokkenheid bij het bedrijf dat de kern van de zaak in handen heeft – Exem – waarvan zij beweert dat het eigendom was van haar overleden echtgenoot. Hij ontkent enig wangedrag en zegt dat hij werd onderworpen aan een politieke heksenjacht door de nieuwe leiding van Angola.

Onder voormalig president Jose Eduardo dos Santos verkocht Sonangol een belang van 40% in Esperaza, een buitenlandse houdstermaatschappij, aan een andere houdstermaatschappij, Exem, de echtgenoot van Isabel, Cindy Tocolo, een Congolese zakenman.

READ  Supply chain adviesbureau Groenewout sluit zich aan bij trio

Esperaza, waarin Sonangol een belang van 60% heeft, richtte op zijn beurt een andere houdstermaatschappij op, Amorim Energia, in samenwerking met het zakenimperium van de familie Amorim uit Portugal, de grootste aandeelhouder van de Portugese oliemaatschappij Culp Energy (GALP.LS ). Ongeveer 33% van de aandelen.

De waarde van het houden van een indirect belang in Exxon in steen varieert met de olieprijs en wordt momenteel geschat op bijna $ 500 miljoen.

Kulp en Amorim Energia hebben elk contact met Dos Santos ontkend.

Bewerking door Alex Richardson

Onze normen: Principes van de Thomson Reuters Foundation.