juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse protesten tegen Russische inval in Oekraïne trekt duizenden

Foto: Niels van der Pas

Ruim 15.000 mensen kwamen zondag naar de Dam in het centrum van Amsterdam om te protesteren tegen de Russische inval in Oekraïne.

Veel van de demonstranten kwamen uit heel Oost- en Midden-Europa, waaronder Rusland. De menigte was overspoeld met blauw en geel, waaronder enkele creatieve mensen die Jumbo- en Albert Heijn-boodschappentassen gebruikten om de Oekraïense vlag na te bootsen. Onder de aanwezigen was Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

De rally werd georganiseerd door Free Russia NL, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten in Rusland. ‘We willen zeggen dat dit niet onze oorlog is, dit is de oorlog van Poetin’, zei een groep Russische vrouwen die niet geïdentificeerd wilden worden.

Foto: Niels van der Pas

Onder andere Georgische, Wit-Russische, Servische en Letse vlaggen waren ook te zien in de menigte. ‘We kunnen het niet nog een keer laten gebeuren’, vertelde Nino Gvetadze, een Georgische concertpianist, aan Dutch News. De Russisch-Georgische oorlog kostte honderden doden, waaronder de Nederlandse journalist Stan Storimans, en bijna 200.000 ontheemden nadat Rusland in 2008 was binnengevallen.

Meer dan alleen de Dam
Eenzame handelingen waren overal in Amsterdam te zien. Het stadhuis wapperde onder de Oekraïense vlag en de A’DAM Toren aan het IJ was blauw en geel verlicht.

Amsterdam was niet de enige plek waar protesten tegen agressie plaatsvonden. Honderden mensen verzamelden zich op de Grote Markt in Groningen om hun verontwaardiging te uiten, en ook groepen marcheerden in Heerlen en Arnhem. Aanhangers van Oekraïne demonstreerden zaterdag in Den Haag.

Foto: Niels van der Pas

Ergens anders
Over de hele wereld kwamen honderdduizenden opdagen voor demonstraties. Naar schatting 100.000 verzamelden zich in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Demonstranten verzamelden zich voor de derde dag op rij buiten de Russische ambassade in Dublin, terwijl in Londen duizenden zich buiten de Russische ambassade verzamelden om eieren naar het gebouw te gooien.

READ  Max Verstappen zingt op het podium een ​​lied dat het Nederlandse volkslied vervangt

Er werden ook protesten gehouden in Sydney, Genève, Frankfurt, Athene, Helsinki en anderen.

Russen zijn sinds het begin van de invasie vorige week in het hele land aan het protesteren. Waarnemers voor mensenrechtenschendingen in het land zeggen dat meer dan 3.000 mensen zijn gearresteerd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.