mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse premier Rutte ontkent Amerikaanse druk over chipexport – Strategie – Hardware

Nederland voelt zich niet onder druk gezet door Washington om nieuwe Amerikaanse regels aan te nemen die de export van halfgeleidertechnologie naar China verder beperken, zei de Nederlandse premier Mark Rutte.

Den Haag heeft licenties geweigerd voor zijn grootste bedrijf, ASML, om zijn meest geavanceerde machines sinds 2019 naar China te exporteren, na lobbyen door de regering-Trump, die zorgen uitte dat het opnieuw onder druk staat om verdere beperkingen in te voeren.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat ze verwachten dat Nederland vergelijkbare regels invoert als de regels die Washington in oktober 2022 aan Amerikaanse bedrijven heeft opgelegd, die erop gericht zijn China te belemmeren zijn eigen chips te maken.

Rutte reist volgende week naar Washington om president Joe Biden te ontmoeten om veiligheids- en handelskwesties te bespreken, waaronder de export van gereedschappen voor het maken van chips.

“Dit is een terrein waar we een wereldspeler zijn en we kunnen daar discussies over voeren zonder meteen te praten in termen… van ‘onder druk gezet worden’. Zo ervaar ik het helemaal niet”, zei Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie.

“Als je het hebt over vitale technologieën … kan het belangrijk zijn om daar met anderen over te praten, dus dat is wat we doen, maar vanuit een positie van soevereiniteit, zelfvertrouwen.”

ASML, dat de markt domineert voor lithografiesystemen die worden gebruikt om de circuits van chips te creëren, verkocht in 2021 ongeveer 2 miljard euro (US $ 2,17 miljard) van zijn oudere apparatuur, die momenteel niet beperkt is, aan China.

Het heeft gezegd dat nieuwe Amerikaanse regels een derde daarvan kunnen beïnvloeden.

READ  Arsenal voert gesprekken met Nederlandse aanvaller ter waarde van £ 30-40m

“We hebben het over hoe je – zonder een specifiek derde land te noemen – voorkomt dat moderne chips worden gebruikt voor wapensystemen. Of dat je jezelf afhankelijk maakt” van andere landen voor technologie, zei Rutte op zijn wekelijkse persbriefing.

“Dat soort gesprekken vinden intensief plaats in de Europese Unie … en ook in de Verenigde Staten”, zei hij, eraan toevoegend dat Oekraïne waarschijnlijk het belangrijkste onderwerp zal zijn in de gesprekken met Biden.