mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse ISIS-rekruten ‘hielden frontlinierollen’ ondanks hun protesten

Nederlandse ISIS-rekruten hadden een centrale rol in de terroristische groepering – niet de kleine rollen die ze hebben opgeëist – en ze moeten volledig verantwoordelijk worden gehouden voor hun misdaden, zegt een rapport van de denktank Counter Extremist Project.

Beweringen dat ze online waren geradicaliseerd en verzorgd, zijn ook afgewezen nadat er bewijs was gevonden dat velen lid waren van de extremistische groepering Sharia4Holland – een zijtak van de verboden Al-Muhajiroun-groepering van de Britse Anjem Choudary.

Choudary is ervan beschuldigd een van Europa’s meest productieve ISIS-rekruteerders te zijn.

Het rapport van het Counter Extremism Project (CEP), getiteld “Dutch Foreign Fighters: Before, While and After the ISIS Caliphate kijkt naar de ware aard van de rol van Nederlandse rekruten en roept de autoriteiten op hen volledig ter verantwoording te roepen.

“Dit rapport probeert een momentopname te geven van enkele van de rollen en activiteiten in het kalifaat van Nederlandse rekruten voor ISIS. Voor degenen over wie informatie direct beschikbaar is, is de waarheid zeker complexer dan de bestaande stijlfiguren en karikaturen impliceren’, zei de auteur van het rapport, CEP-strategisch adviseur Liam Duffy.

“Te vaak vallen we terug op gemakkelijke verklaringen zoals de unieke en hypnotiserende kracht van IS-propaganda. Zoals dit rapport laat zien, vertrokken Nederlandse burgers niet met honderden omdat ze online werden gemanipuleerd, maar in de meeste gevallen omdat ze wilden leven onder de sharia zoals geïmplementeerd door de jihadisten van ISIS.

“Nederlanders waren niet alleen koks of lassers, maar velen hadden een strijdende rol. Sommigen waren verbonden met de ergste misstanden en excessen van ISIS.

READ  Dutch Wonderland en Cartoon Network Hotel huren voor komend seizoen

“Het niet onder ogen zien van deze realiteit heeft de roep om gerechtigheid en aansprakelijkheid afgezwakt en verzacht, de slachtoffers van ISIS beledigd en de Europese samenlevingen kwetsbaar gemaakt voor toekomstige golven van jihadistische rekrutering.”

Het heeft ontdekt dat velen geen “kwetsbare of beïnvloedbare tieners” waren, maar gemiddeld 23 jaar oud waren.

Ondanks hun protesten bleek uit het rapport dat velen in de frontlinie zaten, waaronder ISIS-strijder Yago Riedijk, die getrouwd was met het Britse schoolmeisje Shamima Begum, die het VK verliet met haar vrienden om zich bij ISIS aan te sluiten.

Riedijk beweerde dat hij lasser en hospik was, maar werd afgebeeld terwijl hij poseerde met een kalasjnikov-geweer, en hij had een foto naar huis gestuurd van zichzelf in militair uniform die beweerde een soldaat voor ISIS te zijn.

Uit het rapport bleek dat 70 procent van de Nederlandse rekruten uit dezelfde gebieden kwam en verbonden was met vier extremistische groeperingen.

De krant toont aan dat buitenlandse strijders die vanuit Nederland naar Syrië vertrokken, sterk geografisch geconcentreerd waren, waarbij vaak personen betrokken waren die elkaar in Nederland kenden voordat ze zich bij de Islamitische Staat voegden”, aldus CEP-directeur David Ibsen.

“Gezien het bewijs dat in dit rapport wordt gepresenteerd, zouden zoveel Nederlandse buitenlandse strijders nu beweren manipulatie, onwetendheid of nooit betrokken te zijn geweest bij geweld, wat aantoonbaar een bijna totaal gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun individuele beslissingen aantoont. Daar moeten wetgevers rekening mee houden bij de afweging hoe ze bij terugkeer in Nederland worden vervolgd.”

Volgens het Europese politiebureau Europol zijn ongeveer 5.000 Europeanen gaan vechten in Syrië en Irak, van wie er ongeveer 1.500 zijn teruggekeerd.

READ  Verdachte in strafzaak ontkent dat hij achter bedreigingen tegen Prinses Amalia zit

Naar schatting hebben 300 Nederlandse mannen en vrouwen deelgenomen aan de oorlog in Irak en Syrië.

Bijgewerkt: 14 april 2022, 13:34