april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse koning zegt excuses slavernij begin van ‘lange reis’

Koning Willem-Alexander verwelkomde zondag in zijn kersttoespraak de excuses van de regering voor de rol van Nederland in 250 jaar slavernij en zei dat dit het “begin van een lange reis” was.

Premier Mark Rutte heeft maandag officieel zijn excuses aangeboden voor de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de slavernij in zijn voormalige koloniën en noemde het een “misdaad tegen de menselijkheid”.

“Niemand draagt ​​vandaag de dag verantwoordelijkheid voor de onmenselijke daden die zijn toegebracht aan het leven van mannen, vrouwen en kinderen”, zei Willem-Alexander vanuit Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

“Maar door ons gedeelde verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die slavernij is te erkennen, leggen we de basis voor een gedeelde toekomst – een toekomst waarin we ons verzetten tegen alle moderne vormen van discriminatie, uitbuiting en onrechtvaardigheid.”

“Het excuus van de regering is het begin van een lange reis.”

Nederland financierde zijn “Gouden Eeuw” van rijk en cultuur in de 16e en 17e eeuw door ongeveer 600.000 Afrikanen te verschepen als onderdeel van de slavenhandel, voornamelijk naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

De Nederlandse regering zegt dat er vanaf volgend jaar verschillende grote herdenkingsevenementen zullen worden gehouden en heeft een fonds van 200 miljoen euro ($ 212 miljoen) aangekondigd voor sociale initiatieven.

Willem-Alexander beloofde dat het onderwerp tijdens het herdenkingsjaar de aandacht van de koninklijke familie zou vasthouden en dat ze “betrokken” zouden blijven.

Maar de actie van Rutte druiste in tegen de wens van sommige slavernijherdenkingsorganisaties die wilden dat de excuses op 1 juli 2023 werden aangeboden.

READ  Nederlandse dominantie op Olympic Speed ​​Skating Oval komt in gevaar

Afstammelingen van de Nederlandse slavernij zullen dan 150 jaar bevrijding uit de slavernij vieren in een jaarlijkse viering genaamd “Keti Koti” (Breaking the Chains) in Suriname.

De leiders van het Caribische eiland Sint Maarten en Suriname in Zuid-Amerika betreurden het gebrek aan dialoog vanuit Nederland over de verontschuldiging.

Sommige voormalige Nederlandse koloniën hebben compensatie voor slavernij geëist en kritiek geuit op het feit dat de regering geen concrete acties aanbiedt.