mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse havenarbeiders weigeren schip met Russische diesellading te lossen | Nieuws

Dokwerkersvakbond beschuldigt Rusland ervan de oorlog in Oekraïne te financieren met de lading diesel.

Nederlandse havenarbeiders weigeren een tanker met een lading Russische diesel te lossen in de haven van Amsterdam, een dag nadat een soortgelijke actie van havenarbeiders het schip ervan weerhield de Rotterdamse haven binnen te varen.

De Sunny Liger, een 42.000 ton wegende tanker, lag zaterdag voor anker bij Amsterdam, terwijl havenbedrijven haar intocht in de Nederlandse hoofdstad overwogen.

Ook havenarbeiders in Rotterdam weigerden vrijdag om haar lading te behandelen.

“Gisteravond laat hebben we alle partijen in de Amsterdamse haven verzocht het schip niet te laten aanmeren en niet te (af)handelen”, zegt Asmae Hajjari, voorzitter van de brancheorganisatie havenarbeiders van de vakbond FNV.

“Het schip zal de Amsterdamse haven niet binnenvaren”, voegde ze er in een tweet aan toe.

De Europese Unie heeft Moskou een breed scala aan sancties opgelegd sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. Olie en gas maken echter geen deel uit van de strafmaatregelen.

Dokwerkers in Zweden hadden de tanker al weggestuurd, waarna deze koers zette naar Nederland.

“Rusland financiert de oorlog in Oekraïne met de lading”, zei vakbond FNV in een verklaring waarin ze de Zweedse arbeiders bedankte voor het wegsturen van het schip.

Volgens de maritieme website MarineTraffic.com, een week geleden vanuit Primorsk nabij het Russische Sint-Petersburg, was de eindbestemming van de onder Marshall-eilanden vlag varende tanker Amsterdam.

“Op dit moment ligt het schip voor anker in de Noordzee. Tot nu toe heeft het geen toestemming gevraagd om de haven binnen te mogen”, zegt woordvoerster Marcella Wesseling van Havenbedrijf Amsterdam.

READ  Edgar Davids voegt zich bij Van Gaal in Nederlandse afstelling

“In principe kunnen we haar de toegang niet weigeren omdat ze niet onder het sanctieregime (tegen Rusland) valt”, zei Wesseling tegen AFP.

Wesseling zei dat het schip de haven binnen mag als het een formeel verzoek heeft gedaan, maar “alleen als het veilig is om dat te doen”.

“Als hier enige twijfel over bestaat, kunnen we anders beslissen”, zei Wesseling.

“De nautische dienstverleners en de terminal van de haven hebben aangegeven zich zorgen te maken over de veiligheid rond de afhandeling van dit schip”, benadrukte ze.

Een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het slepen van het schip naar de haven, zei dat het zou weigeren als daarom werd gevraagd, omdat het tot een onveilige situatie zou kunnen leiden als demonstranten het schip de toegang willen blokkeren, meldde de Nederlandse commerciële nieuwszender RTL Nieuws.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei vrijdag dat de Sunny Liger juridisch gezien de toegang tot een Nederlandse haven niet kan worden ontzegd, maar dat hij de acties van de havenarbeiders steunt.