Nederlandse gemeenten hebben slechts 4 procent van het geld teruggevorderd van TOZO, een tijdelijke overbruggingsregeling voor zzp’ers tijdens de coronapandemie, meldt Pointer. Experts zeggen dat het percentage mensen dat via de regeling fraude heeft gepleegd waarschijnlijk veel hoger is.
In totaal werd 130 miljoen euro teruggevorderd: bijvoorbeeld omdat de ontvanger tijdens de uitkering toch inkomen verdiende, of omdat de gemeente een fraude ontdekte. Dit bedrag is “heel weinig”, zegt politieonderzoeker Dick Ruimschotel.
De regeling is in maart 2020 opgezet en de laatste betalingsronde vond plaats in oktober 2021. Gemeenten kregen de instructie om de fout in te gaan met uitbetalen in plaats van al te voorzichtig te zijn. Daardoor kregen “belachelijk weinig” mensen een boete voor het frauduleus innen van de TOZO-uitkering, zegt Ruimschotel tegen Pointer.
De gemeente Amsterdam was het meest coulant en kende volgens Pointer meer dan 95 procent van de totale aanvragen toe. Het won later 7 procent terug, slechts iets hoger dan het nationale gemiddelde van 4 procent. Bij vergelijkbare subsidieregelingen wordt circa 20 procent van de gelden onrechtmatig ontvangen.
Volgens Ruimschotel waren gemeenten niet gemotiveerd om op zoek te gaan naar fraude omdat het geld van de overheid kwam en omdat ze ondernemers uiteindelijk niet wilden wegjagen. “Puur vanuit het oogpunt van legitimiteit en rechtvaardigheid, zou je kunnen betwijfelen dat hier zo weinig is ontdekt”, zei hij.
De Amsterdamse wethouder Groot Wassink denkt echter vooral dat het hiaat in de uitkeringen dat daaruit blijkt. “Als we reguliere zorg hadden gehad voor deze groep zzp’ers, ben ik ervan overtuigd dat het ons minder geld had gekost dan dit soort noodmaatregelen”, zegt hij tegen Pointer.
More Stories
Grip op migratie, vereenvoudigde procedures bovenaan de prioriteiten van de Nederlandse regering volgend jaar: Koningstoespraak
Double Dutch tekent APAC-overeenkomst met Nimbility
Dit weekend staat er een Nederlandse ovenwedstrijd gepland in Crowder State Park