maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse fotograaf documenteert Oman’s ‘renaissance’ jaren |

MUSCAT-

Historische foto’s van Oman vanaf 52 jaar geleden zijn aan het Sultanaat aangeboden door de Nederlandse fotograaf die ze heeft gemaakt.

Erik van Scherpenzeel bezocht het land voor het eerst in juni 1970 en arriveerde slechts drie weken voordat wijlen sultan Qabous op de troon kwam. Hij was betoverd door wat hij vond. Daarna bracht hij vier jaar door in het sultanaat, waar hij duizenden foto’s nam van mensen en plaatsen in de gouvernementen, beelden die het sociale, culturele en erfgoed van het land weerspiegelden, naast zijn geografische, topografische en geologische kenmerken.

“Het leven in het Sultanaat Oman was geweldig en de Omaanse mensen waren zachtaardig, nobel, sociaal en oprecht in hun vriendschap”, zei Scherpenzeel en merkte op dat hij zich vrij kon bewegen in het fascinerende landschap en dat hij zelfs veilig kon slapen op de gouden duinen.

Hij zei dat hij zich zijn bezoek aan Sur en de lange reis naar de oostelijke Wilayat vanuit Muscat op een vierwielig voertuig op de ruwe wegen nog goed kon herinneren. Overal waar hij ging, kon hij de toewijding van de Omaanse mensen aan de islam en de Arabische gewoonten en tradities van gastvrijheid waarnemen.

De Nederlander bracht in de jaren negentig een tweede bezoek aan Oman, waarin hij de opvallende modernisering vastlegde die was opgetreden in een land waarop hij verliefd was geworden. Zijn foto’s van dit verblijf werden gecombineerd met zijn eerdere werk in een collectie getiteld ‘Oman, Past and Present’.

READ  Wielernieuws: Tom Dumoulin keert terug met titel van vierde Nederlandse tijdrit